kraj za Greyp Bikes

Ugašena Rimčeva ‘beba‘: ‘Hvala vam na svim nevjerojatnim vožnjama...‘

Tvrtka Greyp Bikes osnovana je 2013. godine, a Porsche ju je 2021. godine kupio za, procjenjuje se, 100 milijuna kuna

Mate Rimac

 Marko Todorov/Cropix

"Draga Greyp zajednico, teških srca najavljujemo gašenje brenda Greyp. Naši će serviseri ostati aktivni te obrađivati vaše zahtjeve za uslugama servisa te reklamacijama u narednim godinama", objavio je u petak u večernjim satima na svojoj službenoj internetskoj stranici proizvođač električnih bicikala Greyp.

image
Greyp.com/

"Hvala vam na svim nevjerojatnim vožnjama, bila je to uživancija! Vidimo se!", napisali su iz Greypa na svom službenom profilu na društvenoj mreži Facebook.

Podsjetimo, Jutarnji je još krajem rujna izvijestio da je Porsche, koji je krajem 2021. godine preuzeo većinski udio u najpoznatijem hrvatskom proizvođaču električnih bicikala Greyp Bikesu (transakcija je zaokružena u veljači 2023.), u procesu finalizacije planova da u Hrvatskoj izgradi tvornicu pogona za električke bicikle.

Tada je istaknuto da će Porsche zbog fokusa na pogone i brendove koje ima otprije apsorbirati tehnologiju i znanje stvoreno u Greyp Bikesu i ugasiti taj brend. Inicijalno je Porsche najavio da će zadržati brend, što je i učinio sve do ove godine. Porsche je u veljači objavio da iz Sudskog registra miče Greypov brend i zamjenjuje svojim Porsche eBike Performance, a vijest o gašenju stigla je 17. studenog.

Tvrtka Greyp Bikes osnovana je 2013. godine izdvajanjem razvoja i proizvodnje električnih bicikala iz tvrtke Rimac Automobili u novi poslovni subjekt.

image

Mate Rimac

Tom Dubravec/Cropix

Prema Fini, Greyp je 2020. imao rast prihoda od 140 posto na 18,1 milijuna kuna. U dvije godine prihod je skočio šest puta. Tako se nastavilo i 2021., kada je prihod narastao na 23,5 milijun kuna.

Međutim, ovaj dio Rimčevog biznisa nastavio se boriti s profitabilnosti i to je i glavni razlog zašto je prodan. Greyp niti jednu godinu nije bio u plusu. U 2020. gubitak prije oporezivanja je ostao isti kao i godinu prije, iznosi 15,6 milijuna kuna, odnosno neto gubitak je 14,1 milijun kuna. Godinu 2021., stoji na Fini, tvrtka je zaključila s neto gubitkom od 14,9 milijuna kuna.

Procjena je da je Porsche eBike Performance za Greyp Bikes platio 100 milijuna kuna ili 13,3 milijuna eura. Točan iznos nije objavljen.

Zaključno s 23. rujna 2023., u Greypu je bilo zaposleno 36 stručnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:04