Pomoć

Udruge traže da MMF, Svjetska banka, G20 i kreditori olakšaju dugove siromašnim zemljama

Kreditori, uključujući i one privatne, moraju odmah otkazati dugove 69 siromašnih zemalja koji dospijevaju na naplatu do kraja godine, zahtijevaju organizatori kampanje
Ilustracija
 Duje Klaric / CROPIX

Gotovo 140 aktivističkih i neprofitnih udruga pozvalo je Međunarodni monetarni fond (MMF), Svjetsku banku, vlade članica G20 i privatne kreditore da siromašnim zemljama olakšaju teret duga kako bi im pomogli prebroditi koronakrizu.

Kreditori, uključujući i one privatne, moraju odmah otkazati dugove 69 siromašnih zemalja koji dospijevaju na naplatu do kraja godine, zahtijevaju organizatori kampanje, procjenjujući da bi im se time oslobodilo više od 25 milijardi dolara za borbu protiv pandemije.

Ako otkažu i naplatu dugova koji dospijevaju do kraja 2021. godine, oslobodit će im ukupno 50 milijardi dolara, dodaju u priopćenju akteri kampanje koju predvodi neprofitna organizacija Jubilee Debt sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Naglašavaju također da otpis dugova i dodatni krediti ne smiju biti uvjetovani, primjerice, mjerama štednje.

G20 bi po njima trebao poduprijeti i usvajanje propisa za izvanredne situacije, koji bi privatnim kreditorima zabranjivali podizanje tužbi protiv siromašnih zemalja.

Ujedinjeni narodi trebali bi pak definirati temeljiti i provedivi postupak restrukturiranja državnog duga, poručuju sudionici kampanje.

"Zemlje u razvoju proživljavaju ekonomski šok bez presedana i paralelno se suočavaju s velikom akutnom zdravstvenom krizom", upozorila je direktorica Jubille Debt Campaigna Sarah-Jayne Clifton.

Mnoge vlade i institucije već su zatražile neke od mjera koje oni predlažu, napominje agencija, navodeći primjer MMF-a koji je stavio na raspolaganje 50 milijardi dolara iz kreditnih linija za hitne slučajeve i već je zaprimio zahtjeve za pomoć osamdesetak zemalja.

Svjetska banka odobrila je mjere pomoći u suzbijanju Covida 19 vrijedne 14 milijardi dolara.

Dvije međunarodne institucije pozvale su također službene bilateralne kreditore da zemljama s niskim dohotkom na 14 mjeseci obustave otplatu dugova, počevši od svibnja.

Današnji apel aktivističkih i neprofitnih organizacija ponovo je svrnuo pozornost javnosti na upozorenja vlada nekoliko afričkih zemalja da to neće biti dovoljno.

Etiopija je tako istaknula da će samo Africi vjerojatno trebati 150 milijardi dolara pomoći.

"Najmanje 45 od 69 zemalja s niskim dohotkom o kojima govorimo bit će prisiljeno zatražiti hitnu financijsku pomoć samo da bi preživjele do kraja 2020. godine", naglasio je Mark Perera iz Europske mreže za dug i razvoj koja sudjeluje u kampanji.

Kada su MMF i Svjetska banka 1996. godine uspostavili program pomoći za zadužene zemlje (HIPC), kreditori su većinom bile bogate zemlje i multilateralne institucije.

To se u međuvremenu promijenilo, ističe Reuters, navodeći podatak Sveučilišta Johns Hopkins prema kojem su kineska vlada, banke i kompanije od 2000. do 2017. Africi posudile oko 143 milijarde dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:04