Vuk Vuković
 Boris Kovacev/Cropix
Vizija Hrvatske 2.0

Udruga Glas poduzetnika osnovala Ekonomski savjet

Ističe se da uloga Savjeta nije promicanje ili zagovaranje ideoloških stavova niti bilo koje ekonomske doktrine, već je naglasak na isključivo pronalasku najboljih ekonomskih politika
Piše: Novac.hr/HinaObjavljeno: 14. listopad 2020. 11:44

Udruga Glas poduzetnika (UGP) osnovala je Ekonomski savjet sastavljen od ekonomista, znanstvenika i stručnjaka, koji će vladi predlagati reforme i javne politike usmjerene razvoju Hrvatske, priopćeno je u srijedu iz UGP-a.

"Članovi Savjeta će svojim iskustvom, praktičnim savjetima i empirijski utemeljenim argumentima definirati zahtjeve za reforme i predlagati konkretne javne politike u svrhu ispunjenja vizije Hrvatske 2.0: zemlje depolitiziranog pravosuđa, s efikasnijom, u potpunosti digitaliziranom i transparentnom državom, s pravednijim poreznim opterećenjem, manjom administrativno-političkom represijom, boljom poduzetničkom klimom te konkurentnijim gospodarstvom", kažu se u priopćenju.

Ističe se da uloga Savjeta nije promicanje ili zagovaranje ideoloških stavova niti bilo koje ekonomske doktrine, već je naglasak na isključivo pronalasku najboljih ekonomskih politika s obzirom na političko-ekonomski kontekst u kojemu se Hrvatska nalazi.

"Cilj Ekonomskog savjeta UGP-a, kao neovisnog tijela sastavljenog od ekonomskih znanstvenika, je da Vladi i hrvatskoj javnosti ponudimo konkretne prijedloge reformi bazirane na ekonomskim politikama utemeljenima na dokazima. Ne očekujemo da će se svaka stvar koju predložimo prihvatiti, ali želimo u javnosti konačno predstaviti ovakav tip ekonomskog dijaloga, gdje se predlažu stvari koje su utemeljene na konkretnim akademskim istraživanjima, koje su empirijski dokazane i koje djeluju", izjavio je osnivač Ekonomskog savjeta UGP-a Vuk Vuković.

UGP podsjeća da je vlada još u ožujku razmišljala o formiranju ekonomskog savjeta koji bi, poput Stožera civilne zaštite za pandemiju, bio podrška premijeru i ministrima u donošenju odluka tijekom ekonomske krize.

"Kako takav savjet nikada nije osnovan, UGP je odlučio formirati vlastiti savjet neovisnih stručnjaka koji bi javno predlagao optimalne reformske pakete i politike. Na temelju prijedloga reformi Savjeta, vodstvo Udruge i odbori će aktivno promovirati njihovo provođenje i kontinuirano raditi na provedbi reformi s ministarstvima, svatko za svoj resor", kažu u UGP-u.  

Članovi Ekonomskog savjeta udruge Glas poduzetnika su: Jakša Cvitanić (CalTech), Ria Ivandić (LSE/Oxford), Leonard Kukić (Carlos III, Madrid), Boris Podobnik (Boston/Rijeka/ZSEM), Vedrana Pribičević (ZSEM), Mislav Radić (LSE), Stjepan Srhoj (Sveučilište Dubrovnik) i Vuk Vuković (UGP/Oraclum).

Linker
22. listopad 2020 17:30