Sastanak u Sočiju

Ubojstvo u Berlinu neće im narušiti odnose: 'Protiv smo novih sankcija Rusiji'

Čak i za najcrnjih dana Hladnog rata njemačke su se kompanije pokazale faktorom stabilnosti u obje zemlje, naglasio je čelnik Njemačko-ruske komercijalne komore Matthias Schepp
Sastanak Putina s predstavnicima njemačkih kompanija u Sočiju
 REUTERS

Njemački biznismeni koji posluju u Rusiji usprotivili su se uvođenju novih sankcija toj zemlji u kontekstu diplomatskog spora koji je izbio zbog umorstva gruzijskog državljanina u Berlinu i sumnje da su ga počinili ruski agenti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin svake se godine sastaje s predstavnicima njemačkih kompanija, među kojima su prošle godine bili čelnici Volkswagena, Nord Streama 2, Metroa i Siemensa.

Uoči ovogodišnjeg sastanka u Sočiju čelnik Njemačko-ruske komercijalne komore Matthias Schepp ustvrdio je da ta okupljanja odražavaju interes ruskog predsjednika za očuvanje poslovnih kontakta.

Sastanak se odvija u sjeni diplomatskog spora između dvije zemlje nakon ubojstva gruzijskog državljanina u kolovozu u Berlinu, za koje se sumnja da su ga počinili ruski agenti. Njemačka je nakon toga protjerala dva ruska diplomata, prosvjedujući zbog nedovoljne suradnje s vladom u Moskvi.

Berlin je već uveo sankcije Rusiji, zajedno s drugim zapadnim zemljama, zbog intervencije u Ukrajini i pripajanja Krimskog poluotoka 2014., podsjeća dpa.

Dvije zemlje ipak ekonomski surađuju na određenim područjima.

U razgovoru za agenciju dpa čelnik Njemačko-ruske trgovinske komore upozorio je da ne treba brzati sa zaključcima o umorstvu i istaknuo mogući pozitivan utjecaj poslovne suradnje.

"Čak i za najcrnjih dana Hladnog rata njemačke su se kompanije pokazale faktorom stabilnosti u obje zemlje“, naglasio je Schepp. „Nove sankcije neće riješiti duboke tenzije i konfrontacije“, poručio je.

Na sastanku s ruskim predsjednikom bit će predstavnici 22 njemačke kompanije, uključujući Siemens. Kompletan popis sudionika nije objavljen, napominje dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:06