napredna zračna mobilnost

Uber prodao leteće taksije startupu Joby Aviation

Izašao je i iz biznisa koji se odnosi na razvoj samovozećeg automobila, a kupac tog poslovnog dijela je startup Aurora Innovation
 Eva Hambach/AFP

Uber Technologies prodao je svoj poslovni odjel Elevate koji se odnosi na razvoj tzv. letećeg taksija, a kupac je startup Joby Aviation, kalifornijska tvrtka koja radi na razvoju električnog putničkog zrakoplova, objavljeno je početkom tjedna. Također, Uber je upravo prodao i biznis koji se odnosi na razvoj samovozećeg automobila, a kupac tog poslovnog dijela je startup koji se bavi sustavima za autonomnu vožnju Aurora Innovation.

Kako su objasnili, ti su potezi motivirani rezanjem troškova, odnosno ciljem da počnu generirati profit, te će se sada fokusirati na svoj središnji biznis, platformu za prijevoz putnika i dostavu hrane. Kako je objavio Reuters, Uber je ulagačima obećao profitabilno poslovanje do kraja 2021. godine, a u zadnjem je tromjesečju imao negativnu EBITDA-u od 625 milijuna dolara. Ove ga je godine na proljeće snažno pogodila koronakriza (pad prihoda od prijevoza u travnju bio je 80 posto), ali biznis se nakon toga počeo oporavljati.

Uber Elevate je lansiran kao projekt prije četiri godine, a njegov je tim obećao da će u 2023. godini lansirati usluge letećeg taksija u Los Angelesu, Dallasu i Melbourneu. Štoviše, u siječnju je objavljeno da su ušli u partnerstvo s južnokorejskim proizvođačem automobila Hyundai za razvoj električnog zračnog taksija kroz program Elevate, navodi Reuters.

Poput helikoptera

Medijima sada nisu otkriveni detalji cijelog deala sklopljenog s Joby Aviationom, ali kako su te dvije kompanije i dosad bile partneri, rečeno je da je Uber pristao investirati u nju još 75 milijuna dolara. Lani su potpisale višegodišnje partnerstvo za pokretanje usluge urbanog zračnog taksija. Inače, Joby je osnovan 2009. godine, većina investicija u njegov razvoj (radi se o više od 720 milijuna dolara) dosad je stigla od Toyote, a električni zrakoplov na kojem radi diže se i spušta poput helikoptera. Izraz koji se za tu vrstu prijevoznog sredstva već uobičajeno koristi je eVTOL (engleska skraćenica za električnu letjelicu koja vertikalno uzlijeće i slijeće).

Transakcija bi trebala biti obavljena početkom iduće godine, a Uber i Joby su se sporazumjeli i da će u budućnosti međusobno integrirati usluge u svojim aplikacijama za prijevoz na zemlji i u zraku. Izvršni direktor Ubera Dara Khosrowshahi smatra da "napredna zračna mobilnost" ima veliki pozitivan potencijal za okoliš i buduće generacije, a Joby vide kao lidera u tom području koji može ubrzati komercijalizaciju tih tehnologija.

Prema objavama u medijima, Joby Aviation je trenutno još daleko od komercijalnog letenja. U kompaniji su napravili i testirali električni zrakoplov koji može nositi četvero putnika i pilota s dometom od 241 kilometra i najvećom brzinom od 321 kilometar na sat, redovito izvode testne letove, ali tek moraju dobiti certifikat američke zrakoplovne agencije (FAA). Koliko bi mogla stajati vožnja njihovim zračnim taksijem, još nisu dali naslutiti.

Kompleksan dogovor

Što se tiče Uberova odjela samovozećeg automobila, kako navodi portal Techcrunch, Aurora nije izravno platila za Uber ATG (Advanced Technologies Group), čija je valuacija oko četiri milijarde dolara. Postignut je kompleksan dogovor. Uber je prenio vlasništvo nad tim dijelom svojeg biznisa i uložit će u Auroru oko 400 milijuna dolara, a ona će mu za to dati 26 posto udjela u kompaniji koja je sada procijenjena na 10 milijardi dolara. U Auroru su dosad uložili Hyundai i Amazon te fondovi Greylock i Sequoia. Kako je podsjetio BBC, autonomna je vožnja svojedobno bila jedan od ključnih prioriteta Ubera, ali taj je program bio suočen s nizom poteškoća, a između ostaloga, jedan od njihovih automobila je u prometnoj u Arizoni naletio na prolaznicu i ubio je.

Sve u svemu, procjenjuje se da će Uber, zahvaljujući ovim prodajama, uštedjeti stotine milijuna dolara koje bi u idućih nekoliko godina morao ulagati u razvoj autonomne vožnje i usluge urbanog zračnog taksija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:50