NOVA ATRAKCIJA

U Zagrebu se otvara prvi Muzej putovanja, možete ići u - svemir!

Slovenski organizator putovanja Kompas kroz mjesec dana u Prolazu neboder u Zagrebu otvara svoj prvi Travel Experience Museum.
 Marko Todorov/Cropix

Slovenski organizator putovanja Kompas kroz mjesec dana u Prolazu neboder u Zagrebu otvara svoj prvi Travel Experience Museum, interaktivni Muzej putovanja, atrakciju za goste i lokalce koja bi trebala služiti kao dodatni kontakt s potencijalnim kupcima Kompasovih putovanja. Muzej će se prostirati na dvjestotinjak kvadrata prostora na dvije etaže u strogom središtu grada, a predstavlja interaktivni i multimedijski doživljaj putovanja kroz povijest i kroz različite teme, ističući kulturnu baštinu i prirodne fenomene.

Posjetitelji će moći istraživati putovanja kroz povijest i suvremenost, sudjelovati u interaktivnim sadržajima, te se educirati o važnosti održivog razvoja i klimatskih promjena. Muzej će imati sadržaje poput virtualne stvarnosti, 360° videa i proširene stvarnosti, pa ćemo u ovom muzeju moći otputovati u i svemir ili mikrosvijet, najavili su osnivači na predstavljanju Muzeja u petak.

Pilot projekt

Željko Čuljak, član uprave Kompasa za hrvatsko tržište, na kojem Grupa ostvaruje nešto više od 10 posto prihoda, pojasnio je za Jutarnji list na koji način se ovaj koncept promocije i prodaje uklapa u novu strategiju Kompasa.

"Cilj nam je približiti se krajnjem kupcu što je više moguće. Agencijski i turoperatorski biznis jako se promijenio u zadnjih 10 godina i jedan od ključnih ciljeva je približiti se krajnjem kupcu koliko je moguće. Cilj nam je integrirati našu ponudu u sadržaj muzeja, a naša publika će biti i lokalno stanovništvo i brojni strani turisti koji posjećuju Zagreb. Mi ćemo našu ponudu prezentirati u jednom dijelu muzeja, a i našim trenutnim kupcima koji dolaze na neke ture koje uključuju Zagreb ponudit ćemo i obilazak Muzeja. Tako očekujemo sinergijski učinak između Muzeja i čitave Kompas grupe", pojasnio je Čuljak.

Zagrebački Muzej putovanja prvi je Kompasov muzej i poslužit će kao pilot projekt koji će pokazati kako među posjetiteljima funkcionira koncept. U ovaj projekt uloženo je između pola milijuna i milijun eura, što će se točno znati po završetku Muzeja koji je u završnoj fazi opremanja. Na jednoj strani prolaza neboder nalazi se muzej na dvije etaže a na drugoj info centar s prodavaonicom ulaznica, a dio ponude bit će vidljiv i prolaznicima na medijskom zidu. Ideja je da Muzej okuplja entuzijaste, blogere, putopisce i sve ljubitelje putovanja, kao i da se nadograđuje novim sadržajima.

Rast profitabilnosti

Otvaranje muzeja dio je transformacije Kompas Grupe i tvrtke Kompas Hrvatska, koja je preuzela i dio poslovanja bivšeg Atlasa. Kako je poznato, Kompas Ljubljana i Kompas Poreč od Fortenova grupe 2020. godine je preuzeo fond Springwater Capital (SWC), i tada je krenula transformacija poslovanja.

Rezultat Kompasa Hrvatska na krajnjoj profitabilnosti im je bolji za oko 12 posto u odnosu na prošlu godinu, a u odnosu na 2019. je EBITDA bolja čak tri puta, s 50 posto nižim prihodom, otkriva Čuljak - 2019. godine je Kompas Hrvatska imao 44 milijuna eura prihoda uz 400 tisuća EBITDA-e, a prošle godine su imali 22 milijuna prihoda uz milijun eura EBITDA-e. Najviše prihoda na hrvatskom tržištu danas ostvaruju od krstarenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:36