Stanogradnja

U Zagrebu se i dalje grade brojne zgrade,ali dio radnika ne želi se vratiti zbog karantene

Problem je što bi neke zgrade u izgradnji mogle ostati bez materijala nužnih za njihovo opremanje, primjerice, bez keramike koja se većim dijelom dobavlja iz Italije, a također iz Španjolske i Francuske, a upitna je i nabava armature
Ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

Radovi na vrlo velikom broju novih stambenih zgrada koje se trenutačno grade u Zagrebu i dalje su u tijeku, dizalice iznad grada se vrte i novonastala situacija nije zaustavila građevinske radove, bar je tako još bilo u četvrtak (što bi se moglo promijeniti ako se dodatno postrože mjere zaštite kao recimo u Španjolskoj).

Mnoge su građevinske tvrtke ostavile sve svoje radnike na gradilištima, uz povećani oprez zbog koronavirusa, ali su i nešto ranije ostale bez manjeg dijela njih koji su otišli na vikende kući izvan države.

Nabava materijala

Veći je, zasad, građevinarima problem što bi za neke zgrade koje se grade mogli ostati bez materijala nužnih za njihovo opremanje, primjerice bez keramike koja se većim dijelom dobavlja iz Italije, a također iz Španjolske i Francuske, a upitna je dugoročno i nabava armature.

Ovih su dana, kako saznajemo, i neki kombiji i kamioni tvrtki s građevinskim radnicima i majstorima koji u Zagreb dolaze iz bliže okolice zaustavljeni od policije na ulazu u grad i ljudima je rečeno da se okrenu i vrate kući.

Na većini gradilišta radovi nisu obustavljeni, jer hladni pogon je nezgodan za građevinske tvrtke, s obzirom na to da mnogi radnici nisu iz Zagreba te će nastaviti graditi sve dok ne dođe direktna direktiva zabrane od Vlade. Imaju uglavnom radnike koji borave u Zagrebu dok se radovi izvode.

- Mi smo branša u kojoj je i inače važno dugoročno planiranje. No moguće je da će ova situacija kod nekih dovesti do zastoja zbog dobave završne opreme, prije svega iz Italije. I armatura se 85 posto nabavlja iz Italije, može se nabaviti i u Bugarskoj i Mađarskoj, ali tu je, pak, u pitanju protočnost šlepera. Cijene armature su zbog svega već skočile, ali ne znatno - kaže Ivan Dumančić, direktor uspješne građevinske tvrtke Terra Plant.

Njegova tvrtka, kako kaže, nema problema jer nisu u završnim radovima, a armaturu su nabavili na vrijeme, no, naravno, ne zna se što će biti produži li se ovo duže od nekoliko mjeseci. Za sada nema bojazni za završavanje radova na kojima rade.

- Vezano za radnike, ostali smo bez možda deset posto svojih djelatnika koji su otišli kući na vikend i nisu se vratili, jer ne žele biti u karanteni 15 dana na povratku u Hrvatsku. Neki su i pobjegli kući kad je sve ovo počelo. No to nije zabrinjavajuć broj radnika, ali situacija je otežana. Slično je i u drugim građevinskim tvrtkama - dodaje Ivan Dumančić.

Kao što je poznato, radnici na gradilištima, osim Hrvata, su oni uglavnom iz država s područja bivše Jugoslavije i iz Albanije.

Razgovarali smo i s Goranom Turkićem, vlasnikom i direktorom tvrtke Angora projekt, koja u Zagrebu ima nekoliko aktualnih gradilišta stambenih zgrada u fazi gradnje ili pri završetku. Zanimalo nas je i kakva je atmosfera među građevinskim investitorima, s obzirom na to da se nadvija ozbiljna mogućnost ekonomske krize.

Dinamika prodaje

- Mislim da će većina kvalitetnih građevinskih tvrtki relativno dobro moći izgurati ovu situaciju do ljeta. Što se tiče investitora, i dalje postoji interes kupaca za stanovima, iako će transakcije kupoprodaje dobrim dijelom vjerojatno utihnuti na neko vrijeme. Efekt ove situacije ne osjeća se samo na tržištu nekretninama. Ako vrijeme stanke bude kratko, stanje na tržištu ostat će slično sadašnjem, i neće biti velikih oscilacija u gospodarstvu, no potraje li duže od mjesec dana, nemoguće je prognozirati učinke na daljnji razvoj ekonomske situacije - rekao je Goran Turkić, direktor tvrtke Angora projekt.

Dva su parametra, dodaje on, kroz koje stanje na tržištu novogradnjom treba gledati, jedan je kroz kupce, a drugi kroz investitore. Prodaja stanova u manjim, ekskluzivnim objektima u središtu grada i drugim atraktivnim lokacijama vjerojatno, smatra, neće puno oscilirati zbog male ponude i solidne potražnje od kupaca jake kupovne moći, kojima pauza od mjesec, dva ne predstavlja financijsku razliku. Također, već u ovoj fazi povećanog opreza i svojevrsne karantene, tvrdi G. Turkić, osvještava se prednost života u manjim, privatnijim zgradama zbog dojma manje mogućnosti kontaminacije u zajedničkim prostorima stambenih objekata, što dodatno utječe na atraktivnost takvih stambenih projekata.

S obzirom na to da je preko pet tisuća stanova u izgradnji u Zagrebu u ovom trenutku, ova neočekivana privremena kriza mogla bi utjecati na dinamiku prodaje toga velikog broja stanova.

- Mjera poput nedavno otvorene državne subvencije za kupnju nekretnina pomoći će da se manje osjete negativni učinci izazvani pojavom koronavirusa te pogurati prodaju određenog broja nekretnina, koja će osigurati da kotač gradnje i prodaje ne stane. I da se zadrže, nadajmo se, pristojni volumeni koji će osigurati likvidnost investitorima i izvođačima - kaže Turkić.

Neki kupci stanova ovih dana dolazili su mu zabrinuti oko državnih subvencija stambenih kredita zbog zastoja u bankama. Naime, mnoge banke i dalje posluju, ali kako je dio njihovih djelatnika kući, sve se odvija sporije. No Ministarstvo graditeljstva već je najavilo da će ako treba produžiti rok realizacije, tako da za ovaj val subvencija nema straha.

- Vezano za investitore u novogradnji koji ovise o kreditima banaka, a ako ova situacija potraje i ne bude “cash flowa”, svakako će doći do otežane dinamike otplate kredita, i zato je vrlo važno kako će se postaviti banke i država u cilju osiguranja likvidnosti naše gospodarske grane. Ako država i banke ne pomognu, onaj krajnji scenarij može dovesti do potrebe investitora da neodlučne i zabrinute kupce privlače određenim popustima, što u konačnici nije kvalitetno rješenje jer bi investitori tada izašli iz projekta bez ostvarene marže. Za zdravu ekonomiju, omjer cijene i kvalitete mora biti “zdrav” - smatra G. Turkić.

Oscilacije cijena

Jako velik broj građana radi direktno ili indirektno u građevinskom sektoru, i velika kriza i pad cijena, dodaje on, izazvala bi daleko više loših učinaka od onih kratkoročno dobrih, gdje bi određeni kupci došli do nekretnine uz popust.

- Takvi scenariji su kratkotrajni i neodrživi te se nadam da će oscilacije cijena biti minimalne jer potencijalni veliki popusti mogu zvučati interesantno kupcima danas, ali dugoročno nisu, jer ćemo opet imati stagnaciju razvoja projekata i akumulaciju potražnje, koja će nakon nekog vremena stvoriti svojevrstan balon, kao što smo svjedočili proteklih godina, gdje smo iz nerealno niskih cijena ušli u one realne, a koje se danas smatraju balonom - objašnjava G. Turkić.

U ovom se trenutku, smatra on, nalazimo se u određenom zenitu kupoprodajnih cijena novogradnje, i te su vrijednosti u skladu s onima u regijama koje se razvijaju slično našoj.

- Svakako postoje nepoznanice, ali smatram da još uvijek trebamo ostati optimistični kako bismo na što bolji način izašli iz ove privremene situacije i nastavili tamo gdje smo stali - zaključio je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:01