Poseban režim, iste cijene

U Westinu noćenje i dalje košta 122 eura, hrana se nosi u sobe, doznali smo ima li gostiju

U cijeloj Hrvatskoj u hotelima boravi samo 179 gostiju
Ilustracija, Hotel Westin
 / CROPIX

Rijetki nesretnici koji su se ovih dana našli na proputovanju kroz Zagreb, hotele u kojima bi noćili mogli su nabrojati na prste dvije ruke.

Točno ih je sedam, a najveći među njima koji, pandemiji usprkos, svoja vrata drži otvorena za putnike jest Westin na Savskoj cesti.

Donedavno centralno mjesto za putnike dubljeg džepa, s barom u kojem je dobar dio zagrebačke poslovne scene dogovarao razne poslove, ovih dana zjapi sablasno prazan, s tek pokojim gostom i reduciranom radnom snagom, dovoljnom da skrbi za postojeće kapacitete.

Gosti na zadatku

Inače član Marriott grupacije, Westin je nakon najave zatvaranja hotelskih objekata ostao otvoren kao jedini objekt nekog većeg hotelskog lanca u Zagrebu, i to uglavnom za potrebe smještaja gostiju koji u Hrvatsku dolaze po nekom zadatku, kao što su medicinsko osoblje, europski i svjetski dužnosnici, znanstvenici...

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, takvih je u Zagrebu trenutačno tako malo da ne bi uspjeli popuniti ni jedan kat Westina.

U ovom trenutku u Zagrebu je sedam otvorenih hotela, a gledajući emitivna tržišta s kojih dolaze, najviše ih je iz Hrvatske, nakon čega slijede Albanija, Austrija, Italija i Grčka. Iako u Westinu nisu htjeli otkriti koliko gostiju trenutno boravi u njihovu objektu, doznajemo da tijekom pandemije u hotelu većinom odsjedaju individualni gosti iz Hrvatske i manji broj stranaca, uglavnom gostiju iz SAD-a, te se, s obzirom na posebne okolnosti, uvedene posebne mjere u skladu s preporukama zdravstvenih institucija, a posebno s obzirom na ograničenja koja je cijeloj zemlji nametnuo Stožer civilne zaštite.

Tako doznajemo da su svi ugostiteljski objekti u sklopu Westina tijekom posebnih okolnosti zatvoreni, pa ne radi hotelski bar niti je moguće objedovati u hotelskom restoranu. Ipak, kako bi gosti hotela normalno mogli dobiti uslugu pripreme hrane, za vrijeme posebnih okolnosti sva se jela pripremaju u hotelskog kuhinji i dostavljaju direktno u sobu.

“Uvijek smo, pa i u ovim nenadanim okolnostima, usredotočeni na dobrobit naših gostiju i zaposlenika”, poručili su iz Westina.

Poseban režim

Zanimljivo, usprkos činjenici da gostiju nema, niti je izgledno da će ih uskoro biti, iz Westina poručuju da nisu značajno mijenjali cjenovnu politiku hotela u vrijeme pandemije.

“Cijene noćenja nisu se znatno mijenjale zbog novonastale situacije. Konkretno, noćenje u dvokrevetnoj sobi od 8. do 9. travnja iznosi 91 euro, odnosno 122 eura za smještaj s doručkom”, otkrili su nam iz Maistre, tvrtke koja je preuzela HUP, donedavno u vlasništvu pokojnog Anđelka Leke.

Iz Maistre pritom ne otkrivaju što je od dodatnih usluga tijekom posebnih okolnosti dostupno gostima, no obzirom na propise i poseban režim, u hotelu gostima trenutno nisu dostupni spa ni wellness, a iz Maistre poručuju da, u skladu s preporukama zdravstvenih institucija, gostima pružaju isključivo uslugu smještaja i dostave hrane u sobu, s time da je sve osoblje opremljeno maskama i rukavicama.

Inače, kao rijetki otvoreni veći objekt, Westin je prije tri dana u svojoj velikoj dvorani privremeno ugostio saborske zastupnike koji su, nakon potresa 22. veljače, u kojemu je stradala zgrada Sabora, ostali bez prostora za rad. Dio sjednica bio je premješten u Ininu zgradu u Šubićevoj, no glasanje o Vladinim mjerama za pomoć gospodarstvu posrnulom zbog pandemije koronavirusa održalo se u hotelu na Savskoj cesti, u kojem su Vladine mjere gotovo jednoglasno podržane.

U cijeloj Hrvatskoj u hotelima boravi samo 179 gostiju

Prema podacima HTZ-a, u cijeloj Hrvatskoj u ovom je trenutku operativno, odnosno otvoreno samo 38 hotela, u kojima boravi 179 turista.

Većina njih s područja je Hrvatske, a ostali su iz Libije, Albanije, BiH te Austrije.

Kad su u pitanju zagrebački hoteli, u kojima trenutno boravi 38 gostiju, statistika pokazuje da je prošle godine u ovo doba u metropoli bilo otvoreno 60 hotela, u kojima je boravilo 2800 gostiju.

Gledajući brojke, kad je u pitanju zagrebačko hotelsko tržište, zabilježeni pad broja gostiju iznosi 99 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 19:57