ZVUČI POZNATO

U Velikoj Britaniji se dogodilo nešto što nije od 1961.: ‘Sve su pogurnuli rast kamatnih stopa i inflacija!‘

- Zaduživanje države u svibnju bilo je veće od očekivanog te je iznosilo 20 milijardi funti

Rishi Sunak 

 Henry Nicholls/Afp

Prvi put od 1961. javni dug Velike Britanije veći je od njezinog godišnjeg BDP-a, objavila je agencija Reuters pozivajući se na statističke podatke državnog Ureda za statistiku Velike Britanije. Prema istim izvorima, javni dug Ujedinjenog Kraljevstva dosegao je u svibnju ove godine tri tisuće i 280 milijardi dolara što je za 0,1 posto veći iznos od godišnjeg BDP-a te države.

- Zaduživanje države u svibnju bilo je veće od očekivanog te je iznosilo 20 milijardi funti, dok su predviđanja ekonomista koje smo kontaktirali tim povodom bila da bi novi dug mogao iznositi 19,5 milijardi funti – navodi Reuters.

Nadovezujući se na nalaz spomenute agencije, portal Bloomberg navodi da su rast javnog duga UK-a ‘pogurnuli‘ rast kamatnih stopa i inflacija. U prilog potonjoj tezi ide podatak da su trenutne ključne kamatne stope Središnje banke Engleske na prosječnih 4,5 posto, a krajem 2021. iznosile su 0,1 posto.

U izvješćima Reutersa i Bloomberga napominje se kako je tijekom pandemije COVID-a 19 britanski javni dug kratkotrajno i povremeno prelazio iznos godišnjeg BDP-a, ali se s vremenom snizio, da bi sada opet porastao. Rast javnog duga isti izvori stavljaju i u odnos s politikom britanskog premijera Rishija Sunaka, odnosno njegovom najavom da će prići smanjenju poreza kako bi se ‘dalo‘ kisika ekonomiji i rastu BDP-a. S druge strane, mediji podsjećaju da su u Velikoj Britaniji nagodinu redoviti parlamentarni izbori.

Otočki mediji napominju i kako je u prva dva mjeseca povećan proračunski deficit Sunakove Vlade za 2,1 milijardu funti u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegnuvši iznos od 42,9 milijardi funti. Podsjećaju da je Vlada za mjere pomoći stanovništvu ugroženom energetskom krizom izdvojila 3,6 milijardi funti, a za indeksaciju socijalnih transfera 2,9 milijardi funti. Uz to, dodaju, zaposlenici u javnom sektoru štrajkovima su ‘izboksali‘ dodatnih 3,4 milijardi funti iz proračuna za plaće. Zvuči li nam poznato?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:15