Teška situacija

U Uljaniku novi štrajk: plaće još uvijek ne dolaze, radnici traže novi posao

Novi štrajk počeo je danas ujutro u pet sati u pulskom brodogradilištu Uljanik
Radnici Uljanika
 Goran Sebelic / CROPIX

Novi štrajk počeo je danas ujutro u pet sati u pulskom brodogradilištu Uljanik. Iako radnici nisu izašli na ulice, štrajk unutar brodogradilišta nije protekao mirno. Naime, radnici su ovaj put odlučnije nego ikada zatražili da ne rade niti kooperanti na polarnom kruzeru australskog brodovlasnika koje on plaća. Kako su se kooperanti danas pojavili na poslu, stotinjak radnika došlo je pored ulaz na kruzer i izražavalo svoje nezadovoljstvo. Predsjednik štrajkačkog odbora Boris Cerovac kazao je da su se pokušali oko (ne)rada na polarnom kruzeru s upravom, ali da nisu uspjeli doći do rješenja.

- Danas u 5 sati krenuli smo sa štrajkom, i najavili da u Uljanik danas ne bi smjeli ući kooperanti iz sigurnosnih razloga. Ipak, bitan dio kooperanata je došao raditi, a radnici su se zbog nezadovoljstva okupili na ulazu u kruzer i pokazuju nezadovoljstvo. Pokušali smo se upravom dogovoriti da se kooperacija makne s kruzera i da neko naredno vrijeme ne rade. To se nije dogodilo. Sutra bi brodovlasnik trebao biti tu i štrajkaški odbor bi s njim trebao biti razgovarati. Mora biti svjestan da radnici nisu dobili dvije plaće, treća je već na vidiku, a rješenja nema. Može se dogoditi još i gora situacija nego ova danas. Svjesni smo da trebamo brodovlasnike koji će nastaviti raditi kod nas, ali i oni moraju biti svjesni da gladan radnik ne može nastaviti s radom i da ne može dozvoliti da netko drugi radi unutar naših prostora, kazao je Cerovac.

Osim toga, danas bi u brodogradilište trebao doći i strateški partner Danko Končar koji bi se trebao sastati s upravom društva na čelu s Emilom Bulićem. Sindikati žele biti uključeni u taj razgovor jer ih zanima hoće li Končar uložiti novac ili će odustati od čitave priče.

- Informirani smo da danas dolazi Končar i da bi htio razgovarali s upravom, i mi želimo sudjelovati na tom sastanku i kazati svoje mišljenje. Očekujem ta razgovor i očekujem da se donese odluka želi li on dati novac ili će odustati od Uljanika, kazao je Cerovac. Inače, ispred brodogradilišta i danas je, kao i svakog puta kada je bio najavljen štrajk, bila policija.

Da podsjetimo, štrajk Uljanikovaca počeo je 20. listopada zbog neisplate plaća, a nakon što je imenovana nova uprava društva stavljen je 19. studenog u mirovanje. Kako se do sada još uvijek ništa nije pomaknulo s mrtve točke, sindikati su ponovno pokrenuli štrajk. Inače, svakodnevno iz brodogradilišta odlaze radnici u potrazi za novim poslom.

Ministar Horvat: 'Štrajkom se neće riješiti problem Uljanika'

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u ponedjeljak kako se štrajk koji je jutros počeo u Uljaniku nije trebao dogoditi te kako se, uz puno i legitimno pravo radnika na štrajk, problemi u Uljaniku neće riješiti štrajkom.

"Ovaj štrajk se, po meni, nije trebao desiti. Uz puno i legitimno pravo svakom radniku na pravo štrajka, ja mislim da se štrajkom problem Uljanika riješiti neće", izjavio je Horvat odgovarajući na pitanja novinara na marginama svečanosti dodjele titule gospodarstvenika i gospodarskog događaja 2018. godine te proglašenju najboljih malih i srednjih poduzetnike u 2018. godini u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Radnici pulskog Uljanika od jutros su ponovno u štrajku, a predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac u nedjelju je izjavio da su prisiljeni ponovno pokrenuti štrajk jer nisu dobili nikakvu pozitivnu i obećavajuću informaciju iz Uprave, a tijekom vikenda nije bilo susreta ni razgovora s premijerom Andrejem Plenkovićem niti s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom.

Upitan kako komentira ponovni štrajk u Uljaniku, ministar Horvat je danas izjavio kako, za razliku od Cerovca koji krivicu i lopticu iz Pule prebacuje u Zagreb, on to neće učiniti.

"Slušajući neki dan kolegu Cerovca koji vrlo sretno, spretno i kao pravi profesionalni političar krivicu i lopticu iz Pule seli u Zagreb, ja ju neću vratiti natrag u Pulu", rekao je Horvat, dodajući kako "takve nesmotrene izjave sindikalnog čelnika štete više radnicima nego ikome drugome".

Ministar gospodarstva ističe kako se već duže vrijeme "muči kako bi pronašao strateškog partnera koji će zajedno s državom investirati u brodogradilišta".

Uza sve što je ove godine država napravila za Uljanik i radnike, ovakav pritisak kakav sindikati, a prvenstveno Cerovac, radi prema Vladi "niti je regularno, niti je korektno", smatra Horvat, dodajući da sve to Cerovac može, umjesto u kameru, reći na bilateralnom sastanku.

Ponovio je da problemi postoje, ali da on u ovom trenutku, za razliku od nekih drugih aktera tog spora, traži stvarne strateške partnere koji imaju financijsku sposobnost pratiti restrukturiranje. "I to je činjenica. Ako to nekome smeta, a prvenstveno vidim da to smeta Cerovcu onda mu šaljem poruku - neka se prihvati posla i neka radi isto što i ja za dobrobit svakog radnika u Puli i Rijeci, i brodogradilišta u Puli i Rijeci", poručio je Horvat.

Na novinarski upit je li bliže pronalasku strateškog partnera i što je s Dankom Končarom, kazao je kako u ovom trenutku s Končarom ne razgovara ni Vlada niti resorno ministarstvo.

"Vlada u ovom trenutku traži partnera koji, kada se pokaže sposobnost ili nesposobnost Končara da financijski prati restrukturiranje, ima rezervnu varijantu do koje će vrlo brzo doći, jer u ovom trenutku je spram financijskih obveza sveukupni teret samo i isključivo na Vladi", istaknuo je Horvat.

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 08:16