NIJE SVE CRNO

U trenutku kada strahujemo od recesije u eurozoni, jedna vijest iz Njemačke budi optimizam

Unatoč ratu u Ukrajini i rastućim troškovima života, gospodarstvo eurozone zadržalo je "ohrabrujuće otporan rast"

Ilustracija

 Philipp Schulze/Dpa Picture-alliance Via Afp

Unatoč ratu u Ukrajini i rastućim troškovima života, gospodarstvo eurozone zadržalo je "ohrabrujuće otporan rast" u svibnju, ponajprije zahvaljujući snažnom uslužnom sektoru, pokazuje istraživanje S&P Globala. Dok uslužni sektor nastavlja rast, proizvodnja bilježi tek skromnu ekspanziju i pad narudžbi. Prema preliminarnim podacima koje IHS Markit prikuplja među menadžerima kompanija, indeks proizvodnje eurozone PMI snizio se sa 55,8 u travnju na 54,9 u svibnju, ali je ostao znatno iznad dugoročnog prosjeka ankete i ukazuje na ekspanziju ekonomske aktivnost petnaesti mjesec uzastopno.

"Iako tvornice i dalje izvještavaju o velikim ograničenjima ponude i smanjenoj potražnji za robom usred pojačanih cjenovnih pritisaka, gospodarstvo je potaknuto snažnom potražnjom za uslugama, kako se ukidaju ograničenja povezana s pandemijom", stoji u svibanjskom istraživanju.

Mnoga poduzeća iz uslužnog sektora, osobito turističke i rekreacijske aktivnosti, izvještavaju o snažnoj potražnji. No, kako stoji u izvješću, ostaje vidjeti koliko dugo ovaj oporavak uslužnog sektora može potrajati, s obzirom na rastuće troškove života.

Slabost proizvodnje i dalje je zabrinjavajuća, osobito zato jer postoje znakvi da se prelijeva na neke dijelove ekonomije. Tvornice i dalje muče kašnjenja u lancima opskrbe, iako je broj prijavljenih kašnjenja neznatno pao u usporedbi s ožujkom i travnjem, što je zauzvrat pomoglo rastu u automobilskom sektoru. No, sveukupno gledano, nove narudžbe u proizvodnji pale su prvi put od lipnja 2020.

Gledajući unaprijed, poslovni optimizam o sljedećih 12 mjeseci malo se pogoršao i bio na drugom najnižem mjestu zabilježenom u posljednjih godinu i pol. Povjerenje se naglo smanjilo od izbijanja rata u Ukrajini, s rastućom zabrinutosti u pogledu gospodarskih izgleda i visoke inflacije.

Dok PMI pokazatelji upućuju na oprez i neizvjenost, najnoviji IFO pokazatelj poslovnog raspoloženja i očekivanja u Njemačkoj nudi i razlog za optimizam. U svibnju je zabilježio rast, iako se očekivao njegov pad. Pokazatelj procjene trenutne situacije porastao je s 97,3 bodova u travnju na 99,5 bodova u svibnju, dok su očekivanja porasla s 86,8 na 86,9 indeksnih bodova, a pokazatelj poslovne klime u Njemačkoj porastao za 1,1 indeksni bod, na 93,0 bodova. U trenutku kada se spominje potencijalna recesija u eurozoni, pozitivna očekivanja u najvećem gospodarstvu svakako su ohrabrujuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 19:51