Zelena energija

U travnju poticaji za male elektrane:Država će proizvođačima plaćati razliku cijene struje

Hrvatska po upotrebi obnovljivih izvora energije ulazi među osam članica EU u kojima se obnovljivi izvori energije najviše koriste
Ilustracija
 Alen Medić / CROPIX

Do kraja travnja u Hrvatskoj bi se trebala održati prva aukcija u okviru novog, premijskog modela za instaliranje elektrana manje snage, najavio je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energije.

Prema neslužbenim informacijama iz njegova ministarstva, pripreme za aukciju su u završnoj fazi. Prije održavanja aukcije potrebno je, objašnjavaju naši sugovornici, još odobrenje Ministarstva financija za Program potpora, kao i donošenje još dvaju akata. Odluku će morati donijeti i Vlada, a njome će biti definirane kvote i razina poticaja.

Elektrane manje snage

Natječaj će biti namijenjen gradnji elektrana manje snage, do 500 kilovata. Iako još nije precizno definirano o kojim je obnovljivim izvorima energije riječ, kako sada stvari stoje, radi se o elektranama koje će kao pogonsko gorivo koristiti biomasu, bioplin, sunce i hidroenergiju, dok će vjetroelektrane, objašnjava naš sugovornik iz Ministarstva zaštite okoliša i energije, najvjerojatnije pričekati neki od sljedećih natječaja. Manje elektrane tek će trebati graditi, no od pravnih i fizičkih osoba koje će se javljati na natječaj očekuje se da su njihovi projekti već u visokoj razvojnoj fazi, kao i da u trenutku raspisivanja natječaja već imaju izdanu lokacijsku dozvolu.

- Cilj je povećati udio obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj - objašnjava naš sugovornik.

Prema podacima eurostatističara, Hrvatska po upotrebi obnovljivih izvora energije ulazi među osam članica EU u kojima se obnovljivi izvori energije najviše koriste. Iako smo za 2020. godinu postavili cilj da nam iz obnovljivih izvora dolazi 20 posto ukupne potrošnje energije, Hrvatska je taj cilj davno ispunila, pa je 2018., kako pokazuju podaci Eurostata, iz njih već dobivala 28 posto ukupne energije.

Natjecanje

“Europsko zakonodavstvo nudi premijski model, koji omogućava investitorima u elektrane da pronađu dostatne izvore financiranja, putem javnog natječaja, tako da se plaća razlika između cijene na burzi i one koja je definirana ugovorom, i to ako je cijena na burzi niža. Budući proizvođači se natječu cijenom električne energije koju nude iz svojih postrojenja, a dužni su poštovati sva pravila uravnoteženja, planiranja proizvodnje i imati opskrbljivača kojem prodaju svoju proizvodnju”, objašnjavaju u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Dodaju da je u izradi potrebna dokumentacija kako bi se počelo s implementacijom premijskoga modela poticanja obnovljivih izvora energije.

Model izrađuje Hrvatski operator tržišta električne energije, prema smjernicama Europske komisije.

“Cilj je ispunjavanje obveza Hrvatske u procesu energetske tranzicije”, ističu u Ministarstvu.

Među proizvođačima energenata jučer se nije moglo doznati koji bi se od njih mogli javiti na natječaj. U Hrvatskoj elektorprivredi su nam, primjerice, rekli da još ne mogu odgovoriti hoće li i s kojim projektima sudjelovati u aukciji jer ona još nije objavljena u sklopu premijskog modela i nisu poznati njezini uvjeti.

Očekuje se ukupna proizvodnja 100 megavata struje

Aukcija koja se očekuje do kraja travnja ove godine tek je prva u nizu sličnih akcija, kojima će se potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj.

Cilj je, kako doznajemo u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, da se u toj prvoj fazi instaliraju postrojenja za proizvodnju ukupno 100 megavata električne energije.

Dinamika daljnjih aukcija, pojašnjava naš sugovornik, ovisit će o potrebama i raspoloživim sredstvima. U idućim fazama cilj će biti gradnja većih elektrana, ukupne proizvodnje do 500 megavata, ističe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:13