OCED-ov indikator potvrdio

U tijeku je zaokret globalne ekonomije: Dvije najveće sile sve više usporavaju

Istodobno, studeni je bio vrlo loš mjesec za europsku industriju, osobito njemačku
Ilustracija, brod za prijevoz tereta
 Profimedia, Alamy

Na usporavanje globalnog rasta ukazuje i indikator OECD-a koji se koristi za predviđanje promjene ciklusa, još jedan signal da bi 2019. godina mogla biti lošija nego što se očekivalo nakon što su objavljeni posljednji podaci o industriji u Njemačkoj i o trgovini u Kini.

Kako navodi Bloomberg, OECD-ov Composite Leading Indicator, koji je osmišljen kako bi upozorio na ekonomski zaokret šest do devet mjeseci prije nego se on dogodi, posustaje od početka 2018. godine i ponovno je pao u studenom. Pritom OECD izdvaja SAD i Kinu, dvije globalne ekonomije u kojima su prvi signali usporavanja sada i potvrđeni.

Za Bloomberg Economics ovi signali ukazuju da je ulaskom u 2019. godinu svjetska ekonomija izgubila zamah te da je usporavanje "upečatljivo". Stoga bi globalni rast ove godine mogao biti "sporiji nego što se ranije prognoziralo". Kineski izvoz je u prosincu pao 4,4 posto na godišnjoj razini, što je najlošiji pokazatelj od početka 2016. godine, ali snažno je pao i uvoz. Pad kineske potražnje mogao bi pogoditi mnoge izvoznike u tu zemlju.

Istodobno, studeni je bio vrlo loš mjesec za europsku industriju, osobito njemačku, ali prisutna je i zabrinutost za talijansku ekonomiju, kao i nastavak nemira u Francuskoj koji neminovno utječu na rast BDP-a. Podaci o zaposlenosti u SAD-u i dalje su dobri, ali ekonomska aktivnost je usporena. Procjene govore da će rast ove godine biti umjereniji jer su se poticaju od smanjenja poreza Trumpove administracije već istrošili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:39