KRIZNI SASTANAK

U susjedstvu prijete Vladi zbog ludog rasta cijene omiljene namirnice. U Hrvatskoj šute, a još je gore

Ne dođe li do oštrog pada cijena, potrošači kažu da neće u kupovinu 15 dana

Trgovina u Palermu

 /Peter Horree/alamy/profimedia

Na poticaj Vlade u Italiji je ovih dana održan krizni sastanak o razlozima koji stoje iza snažnog rasta cijene tjestenine, te važne namirnice za susjednu zemlju. U ožujku je bila 17,5 posto skuplja nego godinu prije, a u travnju neznatno manje, 16,5 posto, što znači da cijene tjestenine već dva mjeseca rastu dvostruko brže od ukupne inflacije od 8,8 posto, unatoč padu cijene pšenice. Javnost je ostala zbunjena i zabrinuta zbog mogućih tržišnih špekulacija na štetu potrošača.

Komisija u kojoj su vladini dužnosnici, proizvođači, distributeri i udruge potrošača zaključila je kako u nadolazećim mjesecima ipak očekuje smirivanje situacije. "Posljednja istraživanja već pokazuju prve, iako slabe, znakove pada cijena, što upućuje da bi cijena tjestenine mogla značajno pasti u nadolazećim mjesecima", stoji u vladinom priopćenju. Ujedno obećava da će nastaviti pomno pratiti tržište kako bi zaštitili potrošače i osigurali da se pad troškova energije i sirovina, kao što je durum pšenica, odražavaju na maloprodajnu cijenu tjestenine. Proizvođači su pružili jamstva da su povećanja cijena tjestenine samo privremena, pri čemu visoke cijene pripisuju zalihama stvorenim kada je cijena sirovina bila viša.

Tako su se talijanske vlasti, navodi Financial Times, suzdržale od ograničavanja cijena tjestenine, što su tražili predstavnici pojedinih udruga. Uvjerile su potrošače da će se tržište prilagoditi, s obzirom na to da cijene energije padaju, a takav trend imaju i cijene sirovina poput durum pšenice i krupice. "Ne želimo izazivati kontroverze, ali moramo biti transparentni za dobrobit potrošača", kazao je Adolfo Urso, ministar poduzetništva, objašnjavajući da je do naglog povećanja cijena došlo zbog toga što su proizvođači i distributeri prodavali tjesteninu koja je nastala u vrijeme kada su troškovi sirovina i energije bili veći.

Udruge potrošača, međutim, ostale su nezadovoljne ishodom sastanka, a Nacionalni savez potrošača opisao ga je kao "promašaj". Predsjednik saveza Furio Truzzi zaprijetio je bojkotom: ne dođe li do oštrog pada cijene tjestenine, kazao je, potrošači neće kupovati tjesteninu 15 dana.

Talijanima je jedna od najčešće konzumiranih namirnica u Italiji, svake godine građanin pojede oko 23 kilograma, podaci su potrošačke udruge Codacons. Ta je udruga podnijela žalbu tijelu za tržišno natjecanje "kako bi utvrdio moguće nezakonitosti u kretanju maloprodajnih cijena tjestenine".

Ruska invazija na Ukrajinu prošle veljače izazvala je snažan rast nekih od sirovina potrebnih za izradu tjestenine, ali predstavnici potrošača smatraju da je danas situacija drugačija. Cijena durum pšenice koja je popularna među talijanskim proizvođačima tjestenine pala je 30 posto od svibnja 2022.

Vlada kojoj je od prošle godine na čelu Giorgia Meloni osnovala je posebni odbor unutar nadležnog ministarstva s ciljem nadziranja cijena robe i usluga. Njime predsjeda javni službenik Benedetto Mineo koji je dobio i nadimak Prezzi (tal. "cijene").

Poskupljenje hrane u Hrvatskoj još je veći problem nego u velikim i razvijenim europskim zemljama, barem tako pokazuje nacionalna statistika. Prema podacima za ožujak, uz ostalo, kruh i žitarice, najvažnija domaća namirnica, poskupjeli su u godinu dana 24,1 posto (u dvije godine 42,4 posto), a tjestenina 22,5 posto (u dvije godine 43,8 posto). Unatoč tome, hrvatske vlasti, kao ni predstavnici potrošača, zasad nisu pokazale inicijativu da istraže zašto je tome tako. Tek zbog uvođenja eura Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja prati kretanje maloprodajnih cijena, na mjesečnoj razini objavljuje priopćenja o prosječnom kretanju košarice proizvoda u kunama i u eurima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:18