Akceleriranje novih ideja

U suradnji s tri domaća inkubacijska centra INA pokreće svoj prvi startup program

Putem ovog programa žele privući inovativne pojedince i timove čije su ideje u skladu s razvojnim planom Ine
Marijan Mrkonjić, Frane Šesnić, Boris Golob i Hrvoje Balen
 Darko Tomaš / CROPIX

Potpisivanjem ugovora između Ine i Zagrebačkog inovacijskog centra, Algerbre LAB-a te Step RI-a u srijedu je pokrenut prvi Inin startup program pod nazivom ANI, što znači "akceleriranje novih ideja".

- Živimo u svijetu koji se mijenja brže nego ikad. Kako bismo zadržali konkurentnost na tržištu, u svoje strateške odrednice odlučili smo uključiti startup zajednicu - izjavio je Marijan Mrkonjić, direktor Novih biznisa Ine.

Uz direktora novih biznisa Ine, ugovor su potpisali Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra, član Uprave Algebre Hrvoje Balen te Boris Golob, direktor Step RI-ja.

Projektom ANI koji će trajati godinu dana, jedna od naših vodećih energetskih kompanija u suradnji s partnerima, pokrenula je sveobuhvatni startup program putem kojeg želi privući inovativne pojedince i timove čije su ideje u skladu s razvojnom vizijom i potrebama kompanije, ali i cijelog tržišta. Iz tog su razloga najveći fokus stavili upravo na maloprodajna rješenja, energiju i energetiku te mobilnost.

- Neće nam samo ova tri glavna sektora biti u fokusu. Postoji puno zanimljivih i inovativnih rješenja iz različitih polja djelovanja koja mogu biti relevantna za Inu kao nositelja projekta ili, pak, mogu zasebno funkcionirati na tržištu - pojasnio je Hrvoje Balen.

Zagreb, 280819.
Avenija Veceslava Holjevca.
INA je pokrenula sveobuhvatan start-up program za privlacenje inovativnih ideja, timova i start-upova te je potpisala ugovor o suradnji s Algebra LAB-om, ZICER-om i Step RI-om.
Na fotografiji: Marijan Mrkonjic, Frane Sesnic, Boris Golob i Hrvoje Balen.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX
Marijan Mrkonjić, Frane Šesnić, Boris Golob i Hrvoje Balen

Od kolike je važnosti ovaj program za cijelo gospodarstvo, objasnio je i direktor Zagrebačkog inovacijskog centra Frane Šesnić.

- Kroz svoj program Startup Factory u suradnji s Gradom Zagrebom dosad smo podijelili više od 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Mladi poduzetnici rade na daljnjem razvoju svojih ideja, privlačenju novih investicija, ali i osvajanju stranih tržišta. Zadovoljstvo nam je što je ova suradnja sklopljena s Inom. Bit će to velik iskorak za cijelo društvo jer ćemo na jednome mjestu okupiti mlade poduzetnike inovatore i iskusne mentore te ćemo im zbog Ine omogućiti lakši pristup novim tržištima. Zapravo, mogu reći da ćemo stvoriti nove niše koje će pogurati cijelo hrvatsko gospodarstvo - poručio je.

Iako nisu željeli otkriti koliki su fond osigurali za mlade inovatore, ističu da će upravo ovakva simbioza malih i velikih biti "prava raketa" koja će novu generaciju poslodavaca lansirati ne samo na domaće, nego i na globalno tržište.

- Zbog šarolikosti partnera koji su uključeni u projekt možemo povezati sve segmente gospodarstva, počevši od fakulteta i studenata pa sve do lokalne zajednice i velikih poduzeća - rekao je Boris Golob, direktor Step RI-ja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:14