Preliminarni podaci

U srpnju 4,6 milijuna turista, 350.000 noćenja manje nego lani: "Očekujemo dobar kolovoz"

Od početka godine zabilježeno je 11,5 mil. dolazaka što je rast od 3,5% te 56,8 mil. noćenja što je rast od 1% u odnosu na lani
Ilustracija
 Ivo Ravlić / CROPIX

Prema preliminarnim podacima za mjesec srpanj koje je Jutarnji list nabavio od Hrvatske turističke zajednice, domaći je u turizam u sedmom mjesecu ipak zabilježio minus, i to 1.5 posto u noćenjima te 1.2 posto u dolascima.

Konkretnije, prema istim preliminarnim podacima, u Hrvatsku je u mjesecu srpnju stiglo sve skupa 4.6 milijuna turista koji su ostvarili 30.5 milijuna noćenja, a prema usporedbi s rezultatima za mjesec srpanj iz 2018. godine, riječ je o oko 350 tisuća noćenja manje nego lani, kad smo u odnosu na godinu ranije ipak ostvarili rast od gotovo dva posto.

Iako je riječ o padu od samo 1.5 posto, realne brojke ipak su prilično velike obzirom zbog sezonalnosti turizma, najveće volumene prometa i dalje ostvarujemo u dva mjeseca, srpnju i kolovozu, pa se i blagi padovi u ovom djelu godine mogu prilično odraziti na ukupne godišnje rezultate.

Ipak, brojke na razini godine, dakle za prvih sedam mjeseci, i dalje pokazuju rast od 1 posto u noćenjima te 3.5 posto u dolascima.

„Od početka godine, prema prvim preliminarnim rezultatima sustava eVisitor, ostvarujemo pozitivne turističke rezultate te bilježimo 11,5 mil. dolazaka što je rast od 3,5% te 56,8 mil. noćenja što je rast od 1% u odnosu na lani. U samom srpnju bilježimo blagi pad od oko 1% u dolascima i noćenjima. Ono što treba istaknuti u srpnju je rast domaćih gostiju od 6% u dolascima i noćenjima te rast prometa s nama iznimno važnih emitivnih tržišta poput Italije, Francuske, Španjolske, Slovenije, Velike Britanije i drugih. Rast prometa u srpnju zabilježio je hotelski smještaj od jedan posto, ali i destinacije poput Dubrovnika , Splita, Zadra, Novalje ili Rijeke. Trenutno u Hrvatskoj dnevno boravi više od milijun gostiju, očekujemo dobar kolovoz, a odlične najave imamo za rujan i listopad što nam daje optimizam da ćemo ovu turističku godinu zaključiti na razini rekordne prošlogodišnje. Također, i ovom prigodom posebno napominjemo da su na kraju turističke godine uvijek najvažniji ostvareni financijski rezultati, a oni nam u ovom trenutku idu u prilog“, izjavio je direktor glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 00:09