Nova uredba

U slučaju kašnjenja vlaka, HŽ je dužan isplatiti vam novce

Kako bi ostvarili pravo na tu naknadu, uz popunjeni zahtjev za ostvarivanje prava putnika potrebno je priložiti ovjerenu kartu
Vlak HŽ-a, ilustracija
 Marko Todorov / CROPIX

Hrvatske željeznice (HŽ) po novoj su uredbi Europskog parlamenta od jučer obvezne platiti naknadu za kašnjenje vlaka.

Preciznije, putnici ostvaruju pravo na naknadu za kašnjenje od 60 do 119 minuta i to u visini 25 posto cijene karte, dok za kašnjenje vlaka duže od dva sata, odnosno 120 minuta, HŽ je dužan isplatiti 50 posto iznosa kupljene karte.

Kako bi ostvarili pravo na tu naknadu, uz popunjeni zahtjev za ostvarivanje prava putnika, koji se može naći na internetskoj stranici HŽ-a, potrebno je priložiti originalnu kartu koju je ovjerio vlakopratitelj u vlaku ili blagajnik i sve poštom poslati HŽ-u. Naknada za kašnjenje, navode u kompaniji, isplaćuje se u roku od mjesec dana od podnošenja zahtjeva, a umjesto novčane naknade putnik može odabrati i vaučer za putovanje u istoj vrijednosti.

No, treba imati na umu da naknada za kašnjenje čija bi vrijednost trebala biti manja od četiri eura, odnosno 29,75 kuna, neće biti isplaćena. Usto, naknada neće biti isplaćena ni za subvencionirane karte, karte koje su prodali drugi željeznički prijevoznici i karte željezničkih radnika za odlazak na posao ili službeno putovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:29