Predviđanja stručnjaka

U sljedeće će tri godine promet rent a car industrije porasti do 125 milijardi dolara?

Na najvećem svjetskom sajmu turizma objavljen je niz podataka i predviđanja o rent a car industriji
Ilustracija
 Marko Todorov / CROPIX

U sljedeće će tri godine porasti trend unajmljivanja automobila za 13,5 posto pa će stoga i porasti promet do 125 milijardi dolara, predviđanja su stručnjaka CARWIZ rent a cara. Ta se očekivanja temelje na rastu međunarodnog turizma koji već tradicionalno podupire potražnju za uslugama iznajmljivanja vozila.

Naime, na netom završenom najvećem svjetskom sajmu turizma održanom u Londonu, objavljen je niz podataka i predviđanja o razvoju i unapređenju poslovanja u sklopu rent a car industrije. Tako se, između ostalog, očekuje da će i gospodarski rast i povećanje raspoloživog dohotka u zemljama u razvoju imati pozitivan utjecaj na tržište najma vozila koji se temelji na tehnološkom razvoju i dostupnosti rezervacijskih platformi putem interneta i smartphonea. Upravo to će, prema stručnjacima, povećati udobnost usluge najma vozila i značajno uvećati ostvarenje rezultata te povećati ukupan promet unutar branše. Međutim, treba naglasiti i da bi neka ograničenja poput porasta cijena sirove nafte mogla ugroziti rast tržišta.

Dodatno, rent a car tržište podijeljeno je na tri kategorije, Economy, SUV i Luksuzna vozila. Economy vozila po prihodima su činila oko 33 posto udjela na svjetskom tržištu zbog povećane cijene goriva. No, predviđa se kako će do 2022. godine zadržati taj primat uz statističko približavanje električnih i hibridnih vozila.

Najam vozila u zračnim lukama dominirao je globalnim tržištem i činio 41 posto udjela u ukupnom tržišnom udjelu u proteklim godinama. Najave kazuju kako će ovaj trend još neko vrijeme biti aktualan. S vremenom se ipak očekuje kako će rasti i svakodnevni najmovi zbog životnih potreba, a ne samo opcija putovanja izvan mjesta prebivališta.

Kada govorimo o područjima gdje je najam vozila najpopularniji, Sjeverna Amerika predvodi listu najvećeg broja najmova u proteklim godinama, a slijede Europa i Azija te zemlje Pacifičke regije. Sjeverna Amerika i Europa zajedno su ostvarili preko 47 posto tržišnog udjela. Očekuje se kako će tržište najma vozila u Europi bilježiti značajan rast tijekom nadolazećih godina zbog turističkih kretanja. Azija i Pacifik su najbrže rastuća regionalna tržišta zbog povećane populacije i transportnih problema. Usluga iznajmljivanja vozila vrlo je korisna u azijskim zemljama poput Indije, Kambodže, Japana i Kine. U Indoneziji postoji mnogo otoka koji su najprivlačnija turistička destinacija, a to pomaže rastu tržišta najma vozila u Aziji. Latinska Amerika, Bliski Istok i Afrika vjerojatno će imati umjeren rast za tržište najma vozila tijekom procijenjenih pet godina, smatraju stručnjaci CARWIZ rent a cara.

Oni i za Hrvatsku predviđaju pozitivne trendove rasta, no treba ih gledati kroz povećalo globalnih turističkih kretanja. Otegotne okolnosti koje bi mogle ugroziti nastavak rasta su ranije spomenuto potencijalno povećanje cijena nafte, ali i vrlo kruti domaći zakonski okviri nametnuti kroz iznimno visoke porezne namete koji ugrožavaju rast ne samo rent a car poslovanja već i turizma o kojem industrija neupitno ovisi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:57