kick-off sastanak

U Skoplju predstavljen Twinning projekt koji provodi AZOP

EU projekt vrijedan 700.000 eura, Agencija za zaštitu osobnih podataka provodi od 1. srpnja 2021.
Zdravko Vukić

Agencija za zaštitu osobnih podataka Sjeverne Makedonije, Agencija za zaštitu osobnih podataka Republike Hrvatske i Njemačka zaklada za međunarodnu pravnu suradnju (IRZ) u Skoplju, 30. rujna 2021. organizirali su kick-off sastanak na kojem je predstavljen Twinning projekt „Pružanje potpore u implementaciji moderniziranog zakonodavnog okvira zaštite osobnih podataka“, priopćeno je u četvrtak.

EU projekt vrijedan 700.000 eura, Agencija za zaštitu osobnih podataka provodi od 1. srpnja 2021. u suradnji s partnerima iz Njemačke zaklade za međunarodnu suradnju (German Foundation for International Legal Cooperation – IRZ) i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU), a cilj je unaprijediti rad makedonske Agencije za zaštitu osobnih podataka te poboljšati zaštitu temeljnih prava i nacionalni sustav zaštite osobnih podataka u Republici Sjevernoj Makedoniji u skladu sa standardima pravne stečevine Europske unije.

Prigodom predstavljanja projekta, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Zdravko Vukić zahvalio se svim partnerima na podršci i suradnji, kao i na povjerenju koje je Agencija dobila.

„Razumijemo poteškoće na koje nailazite, jer nedavno smo se i sami susretali s njima. Zajedno s iskusnim njemačkim kolegama, uspješno se možemo suočiti sa svim izazovima i pružiti podršku Sjevernoj Makedoniji na putu ka implementaciji moderniziranog zakonodavnog okvira zaštite osobnih podataka. Siguran sam da ćemo zajedno postići održive rezultate te da će ovaj projekt pružiti dobre temelje za rad Agencije za zaštitu podataka Sjeverne Makedonije i drugih institucija.“, rekao je ravnatelj Vukić te naglasio kako privatnost danas mora biti zaštićena više nego ikada prije, a upravo tijela za zaštitu osobnih podataka imaju ključnu ulogu u tom zadatku.

Osim predstavljanja samog projekta i ciljeva istog, vladini dužnosnici, veleposlanici Europske unije, Hrvatske i Njemačke u Sjevernoj Makedoniji, voditelji projekta, kao i stručnjaci iz tijela za zaštitu podataka Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Njemačke predstavili su rezultate koje partneri u projektu planiraju postići, kao i aktivnosti koje će se provoditi.

Također, ovom prigodom promoviran je i novi Zakon o zaštiti osobnih podataka (Službene novine Republike Sjeverne Makedonije br. 42/20) koji transponira Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR). Novi Zakon o zaštiti osobnih podataka, kao i GDPR, uvodi značajne promjene: nove definicije i koncepte, nameće nove obveze voditeljima obrade i izvršiteljima obrade te osnažuje prava ispitanika.

Stoga je AZOP proveo istraživanje među voditeljima obrade podataka u Sjevernoj Makedoniji o razini svijesti o zaštiti osobnih podataka i razumijevanju njihovih obveza koje proizlaze iz Zakona o zaštita osobnih podatka, koje je ovom prigodom i prezentirano. Tako je istraživanje, među ostalim, pokazalo kako 85% ispitanika smatra da im je potrebna dodatna edukacija o zaštiti osobnih podataka, a kao najveće izazove navode usklađivanje poslovnih procesa sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka, procjenu rizika obrade o zaštiti podataka pojedinaca te utvrđivanje odgovarajuće pravne osnove za obradu osobnih podataka.

Upravo kako bi se olakšalo voditeljima obrade usklađivanje sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka, idućih godinu dana AZOP-ov projektni tim u suradnji s projektnim timom Agencije za zaštitu osobnih podataka u Sjevernoj Makedoniji provodit će aktivnosti poput izrade smjernica, vodiča i edukativnih materijala te održavanje edukativnih aktivnosti za voditelje i izvršitelje obrade. Isto tako, projektni tim pomagat će i u podizanju razine svijesti o važnosti zaštite osobnih podataka kao temeljnom pravu kod cjelokupne javnosti, informirati građane o njihovim pravima vezano za zaštitu osobnih podataka te potaknuti građane da koriste svoja prava, a u slučaju povrede prava na zaštitu osobnih podataka da se obrate Agenciji, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:16