Državni minimalac

U samo tri dana 17.391 tvrtka predala zahtjev za isplatu pomoći za 101.556 radnika

Mjera koja je dobila jedinstvenu podršku
Hrvatski zavod za zapošljavanje
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Zavod za zapošljavanje jučer je do 16 sati zaprimio zahtjeve za isplatu pomoći u iznosu od 3250 kuna po radniku od 17.391 tvrtke, a odnose se na 101.556 zaposlenih. Broj zaprimljenih zahtjeva jučer do 16 sati iznosio je 5156, dan prije je taj broj za cijeli dan bio na razini od 7411, a na web stranici Mjere.hr registrirano je 20.329 korisnika.

Podsjetimo, prema procjeni Vlade, oko 600.000 radnika dobit će pomoć u visini minimalca od države, što će ukupno tijekom tri mjeseca koštati oko 6 mlrd. kuna. Riječ je o mjeri koja je dobila jedinstvenu podršku, iako neki smatraju kako bi Vlada trebala po radniku dati 75 posto prosječne plaće u Hrvatskoj.

Sukladno odluci Vlade, pravo na ovu mjeru imaju poduzetnici kojima je prihod pao više od 20 posto i koji nemaju više od 200 kuna duga prema državi. No, u slučaju da taj dug postoji, Porezna uprava kontaktirat će poslodavca i on će moći uplatiti taj dug kako bi mogao koristiti ovu mjeru. To se odnosi i na dugove za članarinu Hrvatskoj gospodarskoj komori te za druge obveze prema državnim institucijama koje će se morati podmiriti ako se želi koristiti ovu mjeru. Ona je prvenstveno namijenjena sektorima djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane i pića, prijevoza i skladištenja, djelatnosti zdravstvenog turizma, radno-intenzivnim djelatnostima unutar prerađivačke industrije - tekstil, odjeća, obuća, koža, drvo i namještaj - poslodavcima koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno odlukama Stožera civilne zaštite, ali i drugim poslodavcima koji mogu dokazati utjecaj posebnih okolnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:07