Oporavak tržišta

U SAD-u otvoreno novih 1,8 milijuna radnih mjesta, ali daleko je to od lipnjskog rekorda

Privatni je sektor u prošlom mjesecu neto otvorio ukupno 1,46 milijuna radnih mjesta a državne službe 301 tisuću
Ilustracija
 AFP

Američki su poslodavci u srpnju otvorili 1,8 milijuna radnih mjesta, pokazali su podaci ministarstva rada.

Iako je to znatno manje u odnosu na lipanjski rekord, kada je otvoreno 2,75 milijuna radnih mjesta, stopa nezaposlenosti u SAD-u pala je prošli mjesec za 0,9 postotnih bodova i iznosi 10,2 posto. Ukupno je u srpnju bez posla bilo 16,3 milijuna Amerikanaca, za 1,4 milijuna manje nego u lipnju. Inače, lipanjska je brojka radnih mjesta najveća od 1939. godine kada je vlada počela prikupljati te podatke.

Ministarstvo je ujedno neznatno revidiralo podatke za svibanj i lipanj, koji pokazuju da je u ta dva mjeseca neto otvoreno ukupno 4,79 odnosno 2,75 milijuna radnih mjesta.

Unatoč padu u protekla tri mjeseca stopa nezaposlenosti bila je u srpnju viša za 6,7 postotnih bodova nego u veljači, prije izbijanja epidemije. Broj nezaposlenih veći je za 10,6 milijuna nego u drugom ovogodišnjem mjesecu, napominju u ministarstvu.

Privatni je sektor u prošlom mjesecu neto otvorio ukupno 1,46 milijuna radnih mjesta a državne službe 301 tisuću.

Najviše je zapošljavao sektor zabave i ugostiteljstva, zatim maloprodaja, te sektori profesionalnih i poslovnih usluga i zdravstvo.

Izvješće pokazuje i da je prosječna cijena rada po satu u srpnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na lipanj i iznosila je 29,39 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:23