Olakšavanje svakodnevnice

U rekonstrukciju luke Cres ulaže se 40 milijuna kuna, završetak radova do kraja 2021.

Projektom će se osigurati bolja povezanost okolnih naseljenih otoka, povezivanje autobusnog i pomorskog terminala
Ilustracija, trajektna luka na Cresu
 Davor Zunic / CROPIX

U rekonstrukciju i dogradnju zapadnog dijela luke Cres ulaže se gotovo 40 milijuna kuna, pripremni radovi su počeli u rujnu, a završetak svih radova se očekuje do kraja 2021., priopćeno je u utorak iz Županijske lučke uprave Cres.

Po riječima ravnatelja Županijske lučke uprave Cres Antona Opatića, rezultati dvomjesečnog rada su vidljivi. Dosad je obavljeno iskolčenje građevine i bušenje pilota, izrađene su košuljice pilota i armaturnih mreža za pilote, koje su postavljene na svoje pozicije. Prvih sedam pilota je betonirano, a paralelno je započela i izrada montažnih elemenata na izdvojenom gradilištu, rekao je.

Projekt predviđa izgradnju vanjskog lukobrana dugačkog 185 metara, širine 6 metara i uređenje oko 280 metara kopnenog dijela luke, a veći dio novca, gotovo 30 milijuna kuna, osigurava se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020..

Tim projektom osigurat će se bolja povezanost okolnih naseljenih otoka, povezivanje autobusnog i pomorskog terminala olakšat će svakodnevni život na Cresu, a novo i kvalitetnije pristanište omogućit će cjelogodišnje brodske linije.

Također, osigurat će se nužna zaštita lučkog područja luke Cres od udara valova i vjetra, omogućiti odgovarajući privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi. Ujedno, uredit će se i osigurati kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja za osobe smanjene pokretljivosti, kao i veća dostupnost putničkog terminala vozilima dostave i hitnih službi te sigurniji pješački pristup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2022 08:45