Investicije Hrvatske elektroprivrede

U rad puštene rekonstruirane trafostanice Sinj i Makarska

HEP ODS je u tri godine na širem području Makarske i Sinja u elektroeneregtsku mrežu uložio 107 milijuna kuna
Sasa Kraljević i Frane Barbarić
 Paun Paunovic/Cropix

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić u četvrtak je u nazočnosti predstavnika lokalne samouprave i Splitsko-dalmatinske županije pustio u rad rekonstruiranu trafostanicu 110/35 kV Makarska, ukupne vrijednosti 40 milijuna kuna te rekonstruirano 35-kilovoltno postrojenje u trafostanici 110/35 kV Sinj, u koje je uloženo 6,6 milijuna kuna, priopćeno je iz HEP-a.

TS Sinj je ključna točka napajanja korisnika na području Sinja, Trilja, Prančevića, Ruda i Muća, a služi i za pomoćno napajanje za područje Klisa te za hidroelektrane Đale i Orlovac. Rekonstrukcija TS Sinj dio je kapitalnih ulaganja HEP-ODS-a u povećanje kapaciteta i pouzdanost distribucijske mreže na području pogona Sinj, koja su u razdoblju od 2018. do 2020. iznosila 27 milijuna kuna. Plan ulaganja za 2021. godinu iznosi pet milijuna kuna.

„U idućem razdoblju na području Cetinske krajine i čitavog zaleđa Splitsko-dalmatinske županije planiramo i značajna ulaganja na području obnovljivih izvora energije, gdje uz izgradnju sunčane elektrane od 2,1 megavata na području radne zone Kosore kod Vrlike, imamo još nekoliko projekata vjetroelektrana i sunčanih elektrana, ukupne snage 130 megavata i procijenjene investicijske vrijednosti veće od milijardu kuna“, izjavio je Frane Barbarić.

Riječ je o vjetroelektrani Zelovo snage 30 MW, vjetroelektrani Bradarića Kosa snage 58 MW, sunčanoj elektrani Konačnik od 35 MW i sunčanoj elektrani Dugopolje od 10 MW .

U sklopu rekonstrukcije TS Makarska obavljeni su radovi na samom postrojenju, u prijenosnom i distribucijskom dijelu, a, kako je najavio predsjednik Uprave Barbarić, uskoro slijedi i izgradnja distribucijskog kabelskog raspleta koji će omogućiti punu funkcionalnost TS Makarska.

„Rekonstrukcija trafostanice u Makarskoj tek je jedan od projekata ukupne vrijednosti od 170 milijuna kuna, kojima je HEP samo u protekloj godini unaprijedio elektrodistribucijsku infrastrukturu u Splitsko - dalmatinskoj županiji. Vjerujem kako ćemo zajedno s HEP-om i u narednim godinama realizirati projekte koji će unaprijediti kvalitetu života naših sugrađana te doprinijeti razvoju turizma i gospodarstva u cjelini“, izjavio je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Ovaj objekt je od iznimne važnosti za dugoročnu sigurnost opskrbe električnom energijom potrošača na makarskom primorju. Povećani kapacitet trafostanice preuzet će budući porast opterećenja zbog očekivanog razvoja turističkih kapaciteta. Radovi na srednjonaponskom dijelu TS Makarska dio su ukupnih ulaganja u distribucijsku mrežu na području Makarske koja su u razdoblju od 2018. do 2020. iznosila 80 milijuna kuna. Krajem prošle godine položen je podmorski kabel od Podgore do otoka Hvara, vrijedan više od 15 milijuna kuna.

Na oba projekta, u Sinju i Makarskoj, u stopostotnom su iznosu angažirane domaće tvrtke.

„Imajući to u vidu, možemo ustvrditi da HEP kao vodeća nacionalna tvrtka, na ovom i brojnim sličnim projektima uspješno ispunjava pokretačku, sinergijsku ulogu u domaćem gospodarstvu. Ta činjenica posebno dobiva na vrijednosti u okolnostima gospodarske krize i udara na državni proračun uslijed epidemije COVID-a 19 i potresa koji su prošle godine pogodili Hrvatsku. HEP će tako i u idućem razdoblju, s oko četiri milijarde kuna ulaganja na godišnjoj razini, nastaviti biti jamac gospodarske stabilnosti države i oslonac Vladi Republike Hrvatske u provedi Plana oporavka,“ zaključio je u priopćenju Frane Barbarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2021 11:31