HEP Proizvodnja

U rad puštena Sunčana elektrana Plomin

Smještena na krovovima pet zgrada u krugu proizvodnog objekta, SE Plomin se sastoji od ukupno 1.353 fotonaponskih panela
 HEP

HEP Proizvodnja pustila je početkom srpnja u trajni pogon Sunčanu elektranu Plomin, najveću integriranu sunčanu elektranu u HEP grupi. Elektrana snage 370 kW nalazi se na proizvodnim objektima Termoelektrane Plomin i služit će za smanjenje troškova vlastite potrošnje električne energije.

Smještena na krovovima pet zgrada u krugu proizvodnog objekta, SE Plomin se sastoji od ukupno 1.353 fotonaponskih panela. Instalirane snage 370 kW služit će za smanjenje troškova vlastite potrošnje električne energije na samoj lokaciji.

Zajedno sa SE Plomin, HEP Proizvodnja upravlja s osamnaest integriranih sunčanih elektrana. Devet elektrana instaliranih na krovove poslovnih zgrada nalaze se u sjedištu HEP-a u Zagrebu i zgrada koje koristi HEP ODS te su u sustavu poticaja i pogonu od 2014. Još devet elektrana, ali u statusu kupca s vlastitom proizvodnjom, postavljeno je na krovove objekata HEP Proizvodnje (na upravnim zgradama HEP Proizvodnje u Splitu i Dubrovniku, Proizvodnog područja HE Sjever u Varaždinu te HE Gojak u Ogulinu, zgradi Centra proizvodnje Dalmacije u Bisku te lokacijama elektrana HE Dubrava, TE Rijeka i TE-TO Zagreb).

Zajedno s 44 integrirane sunčane elektrane na krovovima zgrada HEP ODS-a, HEP u pogonu ima 53 takve elektrane u statusu kupca s vlastitom proizvodnjom, od ukupno 62 integrirane elektrane. U skladu sa zahtjevima poboljšanja energetske učinkovitosti služe za smanjenje vlastite potrošnje električne energije, a time i ugljičnog otiska, ali i smanjenje troškova energije. Fotonaponski paneli postavljaju se planski na ona mjesta gdje uvijek postoji potrošnja električne energije. Električna energija koja se proizvede na objektu najvećim se dijelom potroši na licu mjesta, čime se povećava stupanj energetske samodostatnosti. U slučajevima kada se pojave viškovi električne energije, oni se isporučuju u distribucijsku mrežu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:39