KAMEN TEMELJAC

U Puli niče moderan ‘Coworking centar‘ za poduzetnike: ‘To je mjesto interakcije, okupljanja, razmjene mišljenja...‘

Vlada je u prepoznala značaj projekta, i temeljem ideje osmišljene na inicijativu IDA-e darovala Puli zgradu Mehanike

Ilustrativna fotografija

 Goran Šebelić/cropix/

Položen je kamen-temeljac za izgradnju poduzetničkog centra 'Coworking Pula'. Riječ je o poduzetničkom centru vrijednom više od 27,4 milijuna kuna koji se priprema već godinama, a vodi ga Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o.

S radovima se započelo krajem travnja 2022. godine, do sada je uklonjena postojeća stara građevina na lokaciji, a sada traju pripreme za nove temelje.

"Radovi se odvijaju sukladno predviđenom terminskom planu", naglasio je direktor IDA-e Boris Sabatti. Završetak gradnje i otvaranje centra planira se za ljeto iduće godine.

Podsjetio je pritom kako je sama priprema projekta 'Coworking Pula', koji se provodi u sklopu ITU mehanizma za urbano područje Pula, uključivala u počecima i pregovore s nacionalnim tijelima nadležnima za regionalni razvoj i upravljanje državnom imovinom. Vlada je u rujnu 2018. godine prepoznala značaj projekta, i temeljem ideje osmišljene na inicijativu IDA-e darovala Gradu Puli napuštenu zgradu Mehanike. Na tom će mjestu niknuti moderan poduzetnički centar na četiri etaže površine 1.514 kvadrata. Osim klasičnim malim i srednjim poduzetnicima, centar će biti na usluzi i digitalnim nomadima, sudionicima u brzorastućoj kreativnoj industriji, te svim ostalim zainteresiranim poduzetnicima kojima kreiranje jednog novog vida poduzetničke zajednice znači i priliku za širenje i rast poslovanja.

"Coworking Pula će korisnicima nuditi brojne inovativne sadržaje, odlična je to prilika za jačanje istarske poduzetničke scene, kao i za pozicioniranje na nacionalnoj i međunarodnoj razini", rekao je Sabatti.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić naglasio je kako je svaki početak radova velika svečanost, jer se očekuje da donese nešto novo u grad.

"Izgradnja ove zgrade donosi ne samo ljepši prostor i moderno zdanje, nego i novi identitet grada. Ovo će biti mjesto susreta i poduzetništva, mjesto koje će okupljati i razvijati. Sretan sam što danas polažemo kamen temeljac i radujem se početku rada Coworking centra", kazao je Zoričić.

image

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić, župan Boris Miletić i direktor IDA-e Boris Sabatti

Goran Šebelić/cropix/

Župan Boris Miletić osvrnuo se na staru zgradu Mehanike koja je godinama stajala na ovome mjestu i bila ruglom, a sada će se to konačno promijeniti.

"Ovaj projekt ima barem tri dimenzije. Prva je ljepota arhitektonskog rješenja budućeg Centra, a druga je onaj koji se odnosi na poduzetništvo. Svi mi koji smo imali prilike vidjeti neke druge Coworking prostore znamo što to znači za poduzetnike. Takvi su centri mjesto interakcije, okupljanja, razmjene mišljenja, a moguće je iznajmiti ured na sat, tri, pet, dan ili mjesec dana. I treća dimenzija, koju je bitno istaknuti, je benefit članstva Hrvatske u EU, jer su značajna financijska sredstva za ovaj projekt osigurana iz ITU Mehanizma", poručio je Miletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2023 11:04