Turistički rezultati

U prvom vikendu svibnja u Hrvatskoj ostvareno 41.400 dolazaka i više od 157.000 noćenja

Protekli vikend ujedno je bio i prvi vikend u ovoj turističkoj godini u kojem smo na dnevnoj bazi u zemlji imali više od 50.000 turista

 
 Nikola Vilic/Cropix

Prema podacima sustava eVisitor i sustava eCrew, u Hrvatskoj je tijekom prvog vikenda u svibnju, odnosno u razdoblju od petka, 30. travnja do ponedjeljka, 3. svibnja 2021. godine ostvareno 41.400 dolazaka i više od 157.000 noćenja. Od toga su strani turisti ostvarili gotovo 23.000 dolazaka i 112.000 noćenja.

Tijekom vikenda najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Zadarskoj županiji, a gledajući prema destinacijama najviše je noćenja ostvareno u Rovinju, Zagrebu, Poreču, Zadru, Dubrovniku, Malom Lošinju i Splitu. Gledano prema tržištima, tijekom vikenda najveći broj noćenja ostvarili su domaći gosti, zatim slijede gosti iz Slovenije, Poljske i Njemačke. Najviše noćenja ostvareno je u hotelima, kampovima i objektima u domaćinstvu.

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja travnja ostvareno 592.000 dolazaka i preko 2 milijuna noćenja ,što je u dolascima ostvareno 90 posto iz istog razdoblja lani. Od toga su inozemni gosti ostvarili gotovo 203.000 dolazaka i više od jedan milijun noćenja. Pritom je najviše noćenja ostvareno u Istri, na Kvarneru i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a gledajući po destinacijama u Zagrebu, Rovinju, Splitu, Zadru, Poreču, Opatiji i Dubrovniku. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, Slovenije, BIH, Italije, Češke, Austrije i SAD-a.

Promatrajući samo travanj, u navedenom je mjesecu ostvareno 239.000 dolazaka i 846.000 noćenja, od toga su inozemni gosti ostvarili više od 111.000 dolazaka i više od 523.000 noćenja.

„Unatoč i dalje prisutnim pandemijskim okolnostima, iza nas su uspješna četiri mjeseca s ostvarenih više od 2 milijuna noćenja turista. Hrvatska je prepoznata kao odgovorna i sigurna turistička destinacija, što je potvrda svim naporima koje ulažemo stvarajući optimalne preduvjete za turiste i naše sugrađane. Sinergijom aktivnosti i suradnje cijelog turističkog sektora, kroz projekt Safe stay in Croatia, cijepljenjem turističkog sektora te postavljanjem dodatnih punktova za testiranje turista u turističkim središtima, pokazali smo da je Hrvatska u potpunosti spremna za veći početak turističkih kretanja. Veseli interes gostiju iz Njemačke, Austrije, Poljske i Slovenije. Vjerujem kako će se ovaj pozitivan trend nastaviti, uz povoljnu epidemiološku situaciju“, kazala je ministrica Nikolina Brnjac.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić napomenuo je da je protekli vikend ujedno bio i prvi vikend u ovoj turističkoj godini u kojem smo na dnevnoj bazi u zemlji imali više od 50.000 turista.

„S ovim rezultatima možemo biti zadovoljni, pogotovo kada se prisjetimo istog razdoblja prošle godine kada, zbog lockdowna i mjera koje su bile na snazi, gostiju gotovo da i nismo ostvarivali turistički promet. Ovo su pozitivni trendovi koji bude optimizam ususret glavnom ljetnom dijelu turističke godine, ali i ususret nadolazećim blagdanima Uzašašća i blagdana Duhova i Tijelova, u svibnju i lipnju, kada očekujemo goste iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Švicarske, Poljske, ali i Francuske“, izjavio je Kristjan Staničić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 22:46