OPTIMIZAM U AD PLASTIKU

U prvom kvartalu uprihodili 33,07 milijuna eura: ‘Lagani oporavak u opskrbi poluvodičima, rezultiralo je i većim narudžbama‘

‘Pred nama je razvojna godina i potpuno smo usmjereni na kvalitetnu pripremu ugovorenih poslova‘

AD Plastik

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Rezultati poslovanja AD Plastik Grupe za prvo tromjesečje 2023. godine konačno ukazuju na lagani oporavak u opskrbi poluvodičima na europskom tržištu, što posljedično rezultira i dugo iščekivanim povećanjem narudžbi kupaca, istaknuo je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe, u uvodniku izvješća o financijskim rezultatima u prvom tromjesečju ove godine.

Poslovni prihodi AD Plastik Grupe u prva tri mjeseca ove godine iznose 33,07 milijuna eura i niži su za 1,1 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Glavni razlozi takvog kretanja pripisuju se znatno smanjenim prihodima s ruskog tržišta. Istovremeno su poslovni prihodi matičnog društva porasli su za 8,2 posto i iznose 25,37 milijuna eura, dok su prihodi Grupe na tržištima Europske unije i Srbije porasli za 18,8 posto.

image

Marinko Došen, predsjednik uprave tvrtke AD Plastic

Tom Dubravec/Cropix

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije na razini Grupe iznosi 2,8 milijuna eura i niža je za 14,5 posto. Ipak, kako pojašnjavaju iz AD Plastik Grupe, primjetno je njezino poboljšanje u odnosu na prethodna izvještajna razdoblja. Ostvarena neto dobit AD Plastik Grupe iznosi 680.000 eura i bilježi značajan rast u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

- S obzirom na geopolitičku situaciju te znatno niže prihode i aktivnosti na ruskom tržištu, rezultati Grupe su očekivani. Unatoč okolnostima i situaciji u kojoj jedna ruska tvornica ne radi, a druga proizvodi smanjenim kapacitetom, važno je napomenuti da su ruska društva promatrana kao cjelina, samoodrživa i financijski neovisna o matičnom društvu. Istovremeno, u Europi broj novoregistriranih automobila raste, i to na svim važnijim tržištima. Uz više od 95 milijuna eura novih poslova ugovorenih u promatranom razdoblju za europsko tržište, takvi nam pokazatelji daju razloga za umjereni optimizam - tvrdi Došen.

Prema njegovim riječima, cijene sirovina i energenata donekle su se stabilizirale unatoč geopolitičkoj neizvjesnosti te značajnim inflatornim pritisci.

- Pred nama je razvojna godina i potpuno smo usmjereni na kvalitetnu pripremu ugovorenih poslova, s obzirom na to da je tijekom 2024. planiran početak serijske proizvodnje gotovo svih projekata ugovorenih tijekom ove i prošle godine. Prilagođavamo se okolnostima, ali imamo jasnu viziju i cilj. Proširenjem svojih razvojnih i proizvodnih portfelja želimo osnažiti svoju poziciju na europskom tržištu i spremno se pridružiti novoj eri automobilske industrije - zaključio je Došen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:42