Porast od 4 posto

U prvih šest mjeseci povećan broj putnika u zagrebačkoj zračnoj luci

U lipnju ove godine više tereta nego u lanjskom razdoblju
Međunarodna zračna luka "Franjo Tuđman"
 Goran Mehkek / CROPIX

Zagrebačka Zračna luka Franjo Tuđman zabilježila je u prvih šest mjeseci ove godine porast prometa putnika, kojih je ukupno bilo 1,5 milijuna ili 4,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, doznaje se iz tvrtke-koncesionara Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ).

Samo u lipnju na zagrebačkoj zračnoj luci bilo je nešto više od 336,6 tisuća putnika, što je njih oko pet tisuća ili 1,5 posto više nego u lanjskom lipnju.

S druge strane, letova je u lipnju u toj luci bilo 4.088, što je u usporedbi s lanjskim lipnjem gotovo 1 posto ili 36 letova manje, ali je na razini šest mjeseci letova ukupno bilo 4,7 posto više nego lani ili 21.374. Zapravo, lipanj je jedini mjesec od početka ove godine kada je letova bilo manje nego lani.

Za razliku od letova, tereta je na zagrebačkoj zračnoj luci jedino u lipnju bilo više nego u istom lanjskom mjesecu, dok je u svim ostalim mjesecima od početka ove godine tereta bilo nešto manje nego lani. U lipnju su tako sa 1.129 tona tereta zabilježili plus od 1,6 posto u odnosu na lanjski lipanj, dok je ukupno u šest mjeseci tereta na toj luci bilo 6.242 tone ili 2,3 posto manje nego u istom razdoblju 2018.

U 2019. rast sukladan planovima uz ulaganja u dodatnu infrastrukturu

"MZLZ od početka koncesijskog razdoblja, krajem 2013., bilježi povećanje prometa putnika od 45 posto u odnosu na broj koji je zatečen prilikom preuzimanja upravljanja zračnom lukom. Naime, 2013. putnika je bilo 2,3 milijuna, a 2018. 3,3 milijuna. Rast se nastavlja i ove godine sukladno planovima, za koje očekujemo da se ispune i do kraja godine, čemu u prilog ide što smo ove godine milijuntog putnika obilježili već u prvoj polovici svibnja, što je ranije nego do sada", ističu iz MZLZ-a.

Srpanj je za sada, kako otkrivaju, po broju putnika na istoj razini kao i lanjski srpanj, u kojemu je promet putnika bio povećan zbog Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, no ipak, i ovog srpnja očekuju blagi rast broja putnika, napominjući da ta zračna luka tijekom ljeta nema velikih oscilacija u prometu poput obalnih zračnih luka.

Na upit Hine naglašavaju i da nemaju nikakvih problema s radnicima i popunjavanjem radnih mjesta u bilo kojem segmentu poslovanja, te da im se i na natječaje za radna mjesta u pravilu javlja znatno veći broj kandidata nego ih traže, što ih ne čudi jer su među poželjnijim poslodavcima. Ove godine imaju ukupno zaposlenih slično kao lani, njih 852.

Ističu i da su prema usvojenom financijskom izvješću za 2018. rasli svi poslovni prihodi, koji isključuju prihode od gradnje putničkog terminala, ali pri tome ne iznose konkretne pokazatelje, nego samo da to izvješće navodi da je poslovni plan koji pokriva cijelo razdoblje koncesije prihvaćen od banaka i financijskih institucija.

"To potvrđuje sposobnost Društva i Grupe da vrati kredite bankama, financijskim institucijama i dioničarima, kao i da redovito izvršava plaćanje naknade za koncesiju davatelju koncesije. Uz sve pozitivne rezultate, redovito ispunjavamo i obveze koncesijskog ugovora, te je u državni proračun do sada uplaćeno 214 milijuna kuna", iznose iz MZLZ-a, zaključujući da ove godine ulažu znatna sredstva u dodatnu infrastrukturu, koja će osigurati da Zagreb i zračna luka budu poveznica Hrvatske sa svim europskim i svjetskim metropolama u idućoj godini kada Hrvatska predsjeda EU-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 07:38