Suradnja

U prva tri mjeseca 2020. godine domaći izvoz u Bugarsku porastao za 22 posto

Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima daljnjeg unaprjeđenja bilateralne gospodarske suradnje Hrvatske i Bugarske
Obradović, Barbarić, Burilović, Georgieva, Tasseva i Plazonić
 HGK

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović primio je danas u službeni posjet veleposlanicu Republike Bugarske u RH, Genku Georgievu te počasnog konzula Republike Bugarske u Splitu, Zdravka Plazonića.

Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima daljnjeg unaprjeđenja bilateralne gospodarske suradnje Hrvatske i Bugarske koja posljednjih godina ostvaruje porast, ali još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini. Najnoviji podaci za prva tri mjeseca 2020. godine pokazuju da je došlo do porasta hrvatskog izvoza od 22 posto.

Najznačajniji izvozni proizvodi su cigare, cigarillosi i cigarete, od duhana ili od nadomjestaka duhana, dušična gnojiva (mineralna ili kemijska), šećer od šećerne trske ili šećerne repe i kemijski čista saharoza, u krutom stanju. No, utjecaj pandemije zasigurno će imati negativan utjecaj na gospodarske odnose u ovoj godini.

HGK
Luka Burilović i Genka Georgieva

„Globalna pandemija dodatno je istaknula potrebu samodostatnosti na nacionalnoj razini, ali i na razini EU,“ istaknuo je predsjednik Burilović te naveo kako je potrebno udružiti potencijale obiju zemalja kako bi se osnažilo gospodarstvo te osigurala nacionalna sigurnost i prevladavanje posljedica ove krize.

Veleposlanica Georgieva istaknula je žaljenje zbog velikih posljedica koje su nastale uslijed razornog potresa u Zagrebu te navela podršku Bugarske i planove za pružanje podrške Zagrebu u ovim teškim trenucima.

Obje strane su se složile da je potrebno ustrajati u unaprjeđenju gospodarske suradnje između dvaju gospodarstava, posebice u području zdravstva, vojne industrije te turizma. Istaknuta je još uvijek nedovoljna prepoznatljivost hrvatskog tržišta u Bugarskoj te bugarskog tržišta u Hrvatskoj, kao i mogućnost zajedničke promocije tvrtki i proizvoda dviju zemalja.

Stoga je dogovoreno da se ove godine organizira nekoliko poslovnih susreta hrvatskih i bugarskih gospodarstvenika te im pruži mogućnost daljnjeg povezivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 08:35