Istraživanje

U prošloj godini svjetski bogataši izgubili su 388 milijardi dolara

Najveći pad zabilježene je u Kini gdje je ukupno bogatstvo palo za 12,3 posto
Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg
 Joshua Roberts / Jane Barlow PA Wire / Christian Hartmann / Reuters

Nakon petogodišnjeg rasta, ukupno bogatstvo onih najbogatijih prošle godine palo je za 4,3 posto, odnosno za 388 milijardi dolara čime je dosegnulo razinu od 8,5 bilijuna (eng. trillion) dolara, pokazali su to podaci izvješća švicarske banke UBS i PwC-a.

Kako navodi Market Watch, ovo je ujedno prvi takav pad u posljednjih 15 godina.

- 'Boom' milijardera koji je nastao u posljednjih pet godina sada se blago smiruje te možemo reći da sada dolazi do faze balansa – objasnio je Josef Stadler, direktor odsjeka za osobno bankarstvo bogataša pri UBS banci.

Najveći pad zabilježene je u Kini gdje je ukupno bogatstvo palo za 12,3 posto čime je s liste najbogatijih otpisano na desetke obitelji i pojedinaca. Ujedno, negativni trend od 4 posto zabilježen je i u Hong Kongu.

S druge pak strane, unatoč velikom padu, američki milijarderi zabilježili su najbolju godinu. Na krilima globalnog uspjeha tehnoloških kompanija, broj najbogatijih u ovoj zemlji je porastao. Tako je do kraja prošle godine SAD brojio čak 89 milijardera koji dolaze iz tehnološkog sektora. Tako je ukupni broj porastao za 4,8 posto čime je u 2018. godini ova regija brojila čak 749 milijardera, a njihovi ukupni računi porasli su za čak 3,4 posto na 1,3 bilijuna (eng. trillion) dolara, piše CNN.

Unatoč padu ukupnog bogatstva, globalno gledano, svjetska populacija milijardera se ipak povećala te Kina i dalje svaka dva dana 'proizvodi' novog milijardera. Ujedno u ovoj skupini porastao i broj žena. Tako je u posljednjih pet godina postotak žena koje su uvrštene na liste najbogatijih porastao za 46 posto, te su time nadmašile suprotni spol koji bilježi porast od svega 39 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:16