KRAJ ERE LIBORA

U povijest odlazi referentna kamatna stopa za koju je vezano milijardu kuna kredita u Hrvatskoj

Odluku je donijelo britansko regulacijsko tijelo, s obzirom da je skandal iz 2012. zauvijek narušio povjerenje u njegovo formiranje.

Ilustracija

 Davor Pongracic/Cropix

S početkom Nove godine prestaje upotreba Libora, referentne kamatne stope koja je 35 godina služila za određivanje cijena većeg broja financijskih instrumenata. Odluku o odlasku Libora u povijest donijelo je britansko regulacijsko tijelo Financial Conduct Authoritya (FCA) u listopadu 2021., s obzirom da je skandal iz 2012. godine zauvijek narušio povjerenje u njegovo formiranje. Umjesto Libora koristit će se zamjenske referentne stope, manje podložne manipulaciji, a FCA je dopustio i privremenu upotrebu "sintetičkih" stopa za naslijeđene ugovore u pojedinim valutama (dolar, funta, jen), "barem tijekom 2022".

Iako datira iz 1969. godine, prva objava stope Libor (London Interbank Offered Rate) dogodila se na Novu godinu 1986. godine. Utvrđivao se svaki dan kao prosjek kamatnih stopa svih banaka koje sudjeluju na londonskom bankarskom tržištu i korišten je kao referentna stopa za široku lepezu financijskih proizvoda, uključujući zajmove, kreditne kartice, derivate i hipoteke. Opseg i utjecaj Libora s godinama se snažno povećavao i postao je jedan od najvažnijih svjetskih financijskih standarda, ali široj javnosti postao je poznat po skandalu iz 2012. godine kada je otkriveno da su vodeće banke u svijetu (među ostalim, Deutsche Bank, Barclays, Citigroup, JPMorgan Chase i Royal Bank of Scotland) godinama namještale kotacije kako bi ostvarile dodatni profit, čime su oštećeni milijuni klijenata diljem svijeta. Zbog manipulacije Liborom britanske i američke vlasti novčano su kaznile veći broj banaka, među kojima se posebno ističe banka Barclays kojoj je određena kazna od 290 milijuna funti. Skandal s Liborom okončan nagodbama, ali značaj te referentne kamatne stope uvelike je pao. Ipak, vrijednost instrumenata vezanih uz Libor do ove godine se zadržala na iznosu od oko 265 bilijuna dolara.

Što će ukidanje Libora značiti za hrvatske klijente? Prema podacima HNB-a, u Hrvatskoj je preostalo oko milijardu kuna kredita vezanih uz Libor: oko 300 milijuna kredita odnosi se na Libor za švicarski franak (CHF), a oko 650 milijuna kuna na Libor za američki dolar. Glavnina kredita i štednje vezani su uz nacionalnu referentnu stopu (NRS) i Euribor koji ostaje isti.

Kao obvezna zamjenska stopa za CHF LIBOR uredbom iz listopada određen je SARON (Swiss Average Rate Overnight) i izravno se primjenjuje u cijeloj Europskoj Uniji. Stoga će i hrvatske banke od 1. siječnja u svim ugovorima vezanim uz CHF LIBOR, ovu referentnu stopu zamijeniti SARON-om. S druge strane, sintetički USD LIBOR postojat će do kraja lipnja 2023. Tijekom tog procesa tranzicije u središnjoj banci ne očekuju nikakve teškoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 12:53