Uskoro i ročište

U ponedjeljak se otvara prethodni stečajni postupak 3. maja na prijedlog Fine

Trećemajci su s vjerovnicima pokušavali odblokirati račun 3. maja barem na jedan dan
Brodogradilište 3. maj
 Roni Brmalj / Novi list / Hanza Media

Na Trgovačkom sudu u Rijeci u petak je zaprimljen prijedlog Financijske agencije (Fina) za pokretanje stečaja u Brodogradilištu 3. maju, a predmet je dodijeljen stečajnoj sutkinji Ljiljani Ugrin, doznaje se od predsjednice suda Ike Mohorović.

Stečajna sutkinja u ponedjeljak će otvoriti prethodni stečajni postupak, a u roku od 60 dana od podnošenja prijedloga za otvaranje stečaja bit će zakazano ročište za raspravu o pretpostavkama za otvaranje stečaja.

Fina je nakon 120 dana neprekidne blokade računa 3. maja bila dužna zatražiti otvaranje stečaja. Trećemajci su s vjerovnicima pokušavali odblokirati račun 3. maja barem na jedan dan, ali im to nije uspjelo, pa je prošlog vikenda, do nedjelje 23. prosinca, ispunjen uvjet o neprekidnoj blokadi od 120 dana.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak da će Financijska agencija (Fina) po službenoj dužnosti predati zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u brodogradilištu 3. maj te da je Ministarstvo poslalo pozivna pisma na pet relevantnih adresa u potrazi za strateškim investitorom Uljanik grupe.

Horvat je kazao da uvjeti za pokretanje stečaja u Uljanik grupi ne postoje, ali da su oni nastupili u 3. maju, da teče rok od osam dana i u tih osam dana Fina će sigurno odreagirati.

Iz Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja uoči otvaranja stečaja isticali su da im pokretanje stečaja u brodogradilištu u kojem je još oko 1.200 radnika, nije prihvatljivo te da za 3. maj treba iznaći zasebno i održivo rješenje. Smatraju da 3. maj nije kriv za nastalu situaciju, nego da je u probleme zapao zbog više od 523 milijuna pozajmica danih Uljaniku.

Uljanik je prošli tjedan raskinuo strateško partnerstvo s Kermas energijom Danka Končara te odlučio ponovno pokrenuti proces traženja i slanja poziva investitorima spremnima uložiti u restrukturiranje. Ministar je pozvao zainteresirane ulagače na iskazivanje interesa za strateško partnerstvo i dokapitalizaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:20