DOBAR POSAO u 2022.

U plusu su 6,4 milijuna eura: Državni CERP će uplatiti 1,2 milijuna eura dobiti u državni proračun

Iako je ukupna razlika u prihodima i rashodima Centra 6,4 milijuna eura, Upravno vijeće CERP-a odlučilo je 5,2 milijuna eura ostaviti u imovini društva

Centar za restrukturiranje i prodaju

 Boris Kovacev/Cropix

Upravno vijeće državnog Centra za restrukturiranje i prodaju objavilo je rezultate poslovanja Centra za prošlu godinu prema kojima su njegovi prihodi i primici za 6,4 milijuna eura bili veći od rashoda i izdataka. Tako ostvarenu dobit CERP je odlučio podijeliti uplatom 1,2 milijuna eura u državni proračun i stavljanjem 5,2 milijuna eura u imovinu društva.


Iako je Centar prvenstveno zadužen za upravljanje vlasničkim udjelima države u poduzećima, u prošloj godini prodavao je i nekretnine iz državnog portfelja povećavši prihod po toj osnovi za 32 posto u odnosu na 2021.. I prihod od prodaje državnih dionica lani je zabilježio rast, od 55 posto, ali je u to uračunat i prihod od zaduživanja.


Ukupni prihodi i primici Centra u prošloj godini iznosili su 9,4 milijuna eura, što je smanjenje za gotovo milijun eura u odnosu na 2021.. S viškom primitaka koji će biti prebačen iz poslovanja u 2022., u imovini društva je 24 milijuna eura ostvarenih višaka iz prethodnih godina.


Sjednica Upravnog vijeća CERP-a na kojoj je usvojen izvještaj o poslovanju druga je kojom je predsjedao Branko Bačić, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine koji je na tu funkciju postavljen u siječnju ove godine umjesto Ivana Paladine. Ni Paladina nije vodio UV CERP-a tijekom cijele 2022., u ožujku je na toj poziciji zamijenio Darka Horvata koji je podnio ostavku na mjesto ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine zbog otvaranja uskočke istrage o zlouporabi položaja i ovlasti. Dok su se članovi UV-a mijenjali, cijelo vrijeme direktor Centra je Milan Plećaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:41