PREPOZNALI PRILIKU

U pet brodogradilišta rade za Norvežane, u posao ulazi i Uljanik. Tvrtka iz Šibenika izvezla brodova u vrijednosti 170 mil. €

Škverovi će posredstvom CroNoMara do kraja sljedeće godine isporučiti 200 brodova

Radni katamaran tvrtke CroNoMar

 Bozidar Vukicevic/cropix/Cropix

Do kraja iduće godine, ako se nastavi ovakvim tempom, iz hrvatskih brodogradilišta, zahvaljujući posredovanju šibenske tvrtke CroNoMar, isporučit će se 200. brod na zahtjevno svjetsko tržište marikulture. Većinom je riječ o aluminijskim jednotrupcima i katamaranima, a posljednjih godina sve se više radi o brodovima na hibridni pogon.

Za iduću godinu već je ugovoreno osam brodova i u tijeku su pregovori o novim narudžbama.To su radni brodovi dužine od deset do 25 metara, širine od sedam do 12 metara te prosječne težine veće od 35 tona.

Radne, ribarske i servisne brodove koji se grade u Hrvatskoj karakterizira brzina s obzirom na uobičajene karakteristike, odlična tehničko-tehnološka opremljenost te prilagođenost tegljenju, kao i rukovanju sidrenju, što je omogućilo značajnu prednost pred konkurencijom na svjetskom tržištu u ovoj brodograđevnoj tržišnoj niši.

Premašili očekivanja

Većina tih brodova završila je na norveškom tržištu, gdje se koriste za rad u ribogojilištima, kao ribarski brodovi, kao servisni brodovi za uzgajališta ribe i kao višenamjenska plovila. - Broj brodova koji su sagrađeni posredstvom tvrtke CroNoMar za međunarodni sektor marikulture premašio je sva početna očekivanja. Plan je bio u prvih pet godina sagraditi 15 radnih brodova - ističe Ana Zajc, viša projektna savjetnica u šibenskom CroNoMaru. - U današnje vrijeme, kada su sve poslovne aktivnosti izložene nizu izazova, uspješno se nastavlja realizacija poslova u okviru projekta koji je počeo još davne 2010. godine.

Na početku radili smo samo s jednim hrvatskim partnerom, tvrtkom NCP, današnjim Iskra brodogradilištem 1, no razvojem aktivnosti uspješan poslovni odnos proširili smo i na ostala hrvatska brodogradilišta - dodaje Zajc.

image

Ana Zajc, menadžer u tvrtki Cronomar, koja proizvodi katamarane za norveško tržište

Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

U projekt je sad uključeno pet hrvatskih brodogradilišta, no, kako doznajemo, uskoro bi im se trebalo priključiti još jedno. O kojem se brodogradilištu radi, zasad u CroNoMaru ne žele otkriti.

Više od 175 milijuna eura

Trenutno za njih rade Iskra brodogradilište 1 iz Šibenika, Tehnomont iz Pule, brodogradilišta Oštro i Nuić nautika iz Kaštela te Brodotrogir. Šesto brodogradilište trebalo bi biti poznato uskoro.

U poslovnim krugovima kola informacija da se radi o jednom brodogradilištu na sjeveru Jadrana. Premda nema potvrde, u nekim krugovima spominje se Uljanik brodogradilište.

Iz CroNoMara nam nisu htjeli niti otkriti ukupnu vrijednost do sada izvezenih brodova, ali iz nekadašnjih objava i sadašnjeg broja ukupno izvezenih brodova može se govoriti o iznosu od oko 175 milijuna eura, a možda i većem.

- Svi hrvatski partneri u ovom projektu prepoznati su na međunarodnom tržištu marikulture kao profesionalne tvrtke, pouzdani i sigurni partneri koji jamče vrhunsku kvalitetu, uz isporuku na vrijeme. To im je omogućilo nastavak ugovaranja novih projekata kroz sve ove godine. U današnje vrijeme treba uložiti dodatne napore i ne odustati od svojih ciljeva kako bi na kraju ipak bili ostvareni - ističe Ana Zajc.

Za iduću godinu već je ugovoreno osam brodova i u tijeku su pregovori o novim narudžbama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 14:37