Podaci DZS-a

U ožujku 1,51 milijun zaposlenih, broj nezaposlenih porastao za četiri posto

Na mjesečnoj razini najviše je, za 1,2 posto, porastao broj zaposlenih u poslovanju nekretninama, na 9.220 osobe
Ilustracija
 Marko Todorov / CROPIX

Krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo 1,515 milijuna zaposlenih, što je gotovo isti broj kao i mjesec ranije, odnosno 715 osoba manje, dok je broj nezaposlenih porastao za četiri posto pa je stopa registrirane nezaposlenosti porasla za 0,3 postotna boda, na 8,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo ukupno 1.515.174 zaposlenih, što je na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak 2019. godine, porast za 0,5 posto.

Sredinom ožujka Hrvatska je uvela strože mjere u zaštiti od epidemije od koronavirusa, što se u statistici zaposlenih za ožujak na mjesečnoj razini ponajprije odrazilo na pad broja zaposlenih u obrtima i slobodnim profesijama te povećanju broja nezaposlenih. Statistički podaci, naime, pokazuju da je krajem ožujka broj zaposlenih u pravnim osobama, koje i zapošljavaju najveći broj radnika, na mjesečnoj razini blago porastao, dok je u obrtima i slobodnim profesijama pao za više od jedan posto.

Po podacima DZS-a, krajem ožujka u pravnim je osobama bilo zaposleno 1.314.034 osoba, što je za 0,1 posto ili 1.309 osoba više nego krajem veljače ove godine, a 0,7 posto više nego u ožujku prošle godine. Na mjesečnoj razini najviše je, za 1,2 posto, porastao broj zaposlenih u poslovanju nekretninama, na 9.220 osobe. Istodobno je broj zaposlenih najviše pao u ugostiteljstvu i turizmu, za 3,3 posto, na 67.000 zaposlenih.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem ožujka bilo 181.959 zaposlenih, što je 1,1 posto manje nego u veljači. Broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika pao je 0,1 posto, na ukupno njih 19.181.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem ožujka je u evidenciji Zavoda bila registrirana 143.461 nezaposlena osoba, što je za 5.484 osobe ili četiri posto više u odnosu na veljaču. Na godišnjoj, pak, razini broj nezaposlenih je manji za 1,6 posto.

Rast broja nezaposlenih na mjesečnoj se razini odrazio i na porast stope registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu. Stopa registrirane nezaposlenosti u ožujku je iznosila 8,6 posto, što je za 0,3 postotna boda više nego u veljači ove godine.

S obzirom da broj nezaposlenih na HZZ-u nastavlja rasti i u travnju te je, po dnevnim podacima s internet stranice Zavoda, trenutno nezaposlenih više od 155 tisuća, za očekivati je i nastavak rasta stope registrirane nezaposlenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 00:36