Vapaj poljoprivrednika

'U ovome trenutku nemamo dovoljno hrane i naša nacija će biti gladna'

Predsjednik Udruge Nezavisni seljaci Hrvatske Mato Mlinarić je upozorio na negativne trendove u sektoru poljoprivrede, na pad broja poljoprivrednih proizvođača i proizvodnje, posebice u sektoru mlijeka
Sebastijan Svat, Slavomir Brkić, Tihomir Jaić, Mato Mlinarić, Stjepan Kunovec
 Bruno Konjević / CROPIX

Predstavnici nekoliko poljoprivrednih udruga u nedjelju su upozorili kako će smanjivanje proračuna za poljoprivredu, što je predviđeno prijedlogom proračuna za 2020., pridonijeti daljnjem propadanju tog sektora.

Predstavnici Hrvatske udruge poljoprivrednika, Nezavisnih seljaka Hrvatske, Hrvatske udruge malih OPG-ova, Udruge proizvođača središnje Hrvatske i Udruge OPG-a Hrvatske "Život" istaknuli su na konferenciji za novinare da je 'najveći gubitnik' novog proračuna Ministarstvo poljoprivrede, odnosno selo i poljoprivrednici, s obzirom da prijedlogom proračuna za iduću godinu resor poljoprivrede treba dobiti četiri posto manje novca.

- Smanjiti proračun samo za poljoprivredu je neprihvatljivo. Tražimo od predsjednice Republike i od Odbora za nacionalnu sigurnost da se sazove. U ovome trenutku nemamo dovoljno hrane i naša nacija će biti gladna, rekao je Mato Mlinarić, predsjednik Udruge Nezavisni seljaci Hrvatske, prenosi HRT.

Predsjednik Udruge Nezavisni seljaci Hrvatske Mato Mlinarić je upozorio na negativne trendove u sektoru poljoprivrede, na pad broja poljoprivrednih proizvođača i proizvodnje, posebice u sektoru mlijeka.

Mlinarić: Od poljoprivrednika se traži konkurentnost, a dobivanju manje potpore

Od poljoprivrednika se traži da budu konkurentni, da povećaju kvalitetu, a s druge strane hrvatski poljoprivrednici dobivaju 20 posto manje potpore od europskih i sad se smanjuje proračun za poljoprivredu, upozorio je Mlinarić koji to smatra neprihvatljivim.

Mi tražimo, rekao je Tihomir Jaić iz Hrvatske udruge poljoprivrednika, da se u proračun za poljoprivredu uvrsti 560 milijuna kuna za izravne potpore.

Poljoprivrednicima se, kako je pojasnio, iz europskog fonda isplaćuje 70 posto potpora, 10 posto ide iz državnog proračuna, što znači da hrvatski poljoprivrednik dobiva 80 posto ukupne potpore, za razliku od europskog koji dobiva 100 posto.

Ovih 20 posto razlike iznosi 560 milijuna kuna, i tražimo da se to uvrsti u proračun, rekao je Jaić te dodao kako hrvatski poljoprivrednici traže da budu ravnopravni s poljoprivrednicima u Europskoj unij.

I Stjepan Kunovec iz Udruge proizvođača središnje Hrvatske ističe kako će smanjenje proračuna za poljoprivredu nanijeti veliku štetu poljoprivredi čija je proizvodnja stalno u padu, a propadanje obiteljskih gospodarstava također je vidljivo.

Ovo 'kresanje' sredstava za poljoprivredu izazvat će veliko nezadovoljstvo među poljoprivrednicima, rekao je Kunovec koji smatra da je veliki problem i to što Hrvatska nema Strategiju razvoja poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje jer je ona ključ donošenja zakonske regulative.

Istaknuo je da nam je potrebna kvalitetna strategija koja bi, između ostalog, uvažavala regionalne specifičnosti i razvoj u tim specifičnostima.

Na pitanje novinara što ako se njihovi zahtjevi ne uvaže i ako se 560 milijuna kuna ne uvrsti u proračun, Jaić je odgovorio kako vjeruje da će premijer Andrej Plenković i resorna ministrica poljoprivrede Marija Vučković shvatiti da je poljoprivreda strateška grana razvoja hrvatske i da će se proračun nadopuniti.

No, jedan od mehanizama su i prosvjedi, rekao je.

'Potpore neće biti manje. Dapače, bit će najveće do sad'

- Potpore poljoprivrednicima neće se smanjivati. Dapače, bit će veće nego ove godine, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

- Proračun za Ministarstvo poljoprivrede jest manji, ali odnosi se na administraciju (a i plaće zaposlenika koji rade na EU fondovima financiramo iz EU izvora). Prema planu proračuna za 2020. godinu Ministarstvo poljoprivrede je za isplatu potpora u poljoprivredi i ribarstvu osiguralo 6.243.252.065 kuna što je za 334 milijuna kuna odnosno 5,7% više u odnosu na tekuću 2019. godinu. Sukladno planu, za izravna plaćanja poljoprivrednim proizvođačima osigurali smo 3.101.459.163 kuna, što je za 79,5 milijuna kuna više nego 2019. godine, poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 14:16