Uoči izbora u HUP-u

'U ovako delikatnoj situaciji moramo odabrati ljude neovisne o političkim strankama'

HUP
 Marko Todorov / CROPIX

Aktivisti koji stoje iza poslodavačke Inicijative za hrabriji, uključiviji i pravedniji HUP (skraćeno HUP za HUP) su uoči sutrašnje Skupštine pozvali članstvo da se odazove i podrži ih u promjenama koje žele provesti u toj udruzi.

HUP je trenutno u velikim internim previranjima, bez predsjednika i glavnog direktora, a sutra će se birati nekoliko novih članova za Vijeće članica koje će, potom, birati predsjednika. Novog glavnog direktora, nakon što je ovog tjedna otišao Davor Majetić, bira Izvršni odbor udruge kojem pak mandat istječe krajem listopada.

„Ovim vas putem pozivamo da nam se javite i pridružite Inicijativi 'HUP za HUP', kako bismo i uz vašu pomoć radili na ekonomskom programu, strukturi organizacije i zagovaranju te jasno pozicionirali HUP kao najjači i jedini reprezentativni glas hrvatskih poslodavaca i poduzetnika, koji su glavni nositelji gospodarskog rasta i društvenog razvoja“, poručili su u pismu članovima inicijatori HUP za HUP. Između ostaloga, poručuju da HUP „u ovako delikatnoj situaciji mora istaknuti na čelo ljude neovisne o političkim strankama ili političkim imenovanjima“.

U ime inicijative „HUP za HUP“ članovima se obratio niz predsjednika granskih udruga, predsjednici regionalnih izvršnih odbora i programski koordinatori: Mihael Furjan (HUP udruga proizvođača lijekova, predsjednik uprave Plive), Boris Drilo (HUP ICT, član uprave Hrvatskih telekomunikacija), Mislav Balković (HUP Udruga poslodavaca u obrazovanju, dekan Visokog učilišta Algebra), Zdravko Plazonić (HUP IO Dalmacija, predsjednik uprave Petason mesne industrije), Denis Sušac (HUP IO Osijek, predsjednik uprave Mono Osijek), Igor Škrgatić (HUP Udruga malih i srednjih poduzetnika, direktor BE-ON consultinga), Boris Trupčević (HUP Udruga novinskih izdavača, predsjednik uprave 24sata), Pavo Ćorluka (HUP Udruge zdravstvene njege i rehabilitacije, ravnatelj Ustanove za zdravstvenu njegu Ćorluka), Ognjen Bagatin (HUP Udruga poliklinika), Ivan Ante Nikolić, Hrvoje Josip Balen, Tomislav Makar (HUP ICT), Manuela Šola, Hrvoje Soldan, Mario Sekulić, Petar Šimić (HUP UMSP), John M. Gašparac (HUP Udruga financijskog poslovanja) i Mira Hajdić (HUP IO Dalmacija).

Cilj im je, poručuju, promijeniti HUP kako bi postao „moderna i učinkovita servisna organizacija domaćem poduzetništvu“, a zalažu se za brze i istovremene izbore za sva ključna tijela Udruge u srpnju i kolovozu „kako bi HUP vrlo brzo nakon formiranja nove Vlade mogao proaktivno i bez zastoja raditi na ubrzanom izlasku iz krize, suradnjom postojećih članova IO i NO, kojima mandat ističe krajem listopada i novoizabranih kandidata. U trenutku kada se raspišu izbori za novog predsjednika, izvršni odbor i nadzorni odbor, imat ćemo spremne kvalitetne i neovisne kandidate, koji žele raditi na boljitku svih granskih udruga, članova i boljeg HUP-a“.

O trenutnom stanju u HUP-ovim redovima najbolje govori to što „HUP za HUP“ apelira na članove da podupru one kandidate „koji su spremni aktivno raditi na boljem povezivanju granskih udruga, malih i velikih članova i hrvatskih regija, ali i biti garant poštenih i otvorenih skorih izbora za novog predsjednika/predsjednicu, novi Izvršni i Nadzorni odbor“.

Napisali su i svoj prijedlog organizacijskih promjena te program, a on je rezultat, poručuju, toga što je četrdesetak aktivista te inicijative organiziralo u zadnjih par mjeseci više od 200 sastanaka i konzultacija s kolegama HUP-ovcima iz granskih udruga i grupacija iz područja energetike, nemetala, elektroindustrije, financijskog poslovanja, trgovine, privatnih poliklinika, prehrambene industrije i poljoprivrede, fondova EU, ljekarnika, liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu, nautičkog sektora i metalne industrije.

Inicijativa, koju su u svibnju pokrenuli menadžeri iz ICT sektora te oni iz redova Udruge malih i srednjih poduzetnika, zasad nije izašla s imenom svog kandidata za predsjednika HUP-a, ali u kuloarima se navodi da bi to mogao biti Mihael Furjan iz Plive, a svoju je kandidaturu ovog tjedna najavio predsjednik HUP-ove granske udruge papirne i drvne industrije Renato Radić, vlasnik bjelovarske kompanije Prima namještaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:44