O IZAZOVIMA U EU

U Opatiji se sprema velika Konferencija o tržišnom natjecanju, stižu ugledni pravni stručnjaci

Cilj je konferencije omogućiti stručnjacima iz područja prava tržišnog natjecanja raspravu i razmjenu iskustava o aktualnim temama

Opatija

 /Shutterstock

Međunarodna trgovačka komora (ICC) Hrvatska i Hrvatska gospodarska komora održat će u Opatiji 9. i 10. svibnja konferenciju Meet to Compete Competition Law and Policy Conference - Tools for the New Rules.

Cilj konferencije, koja će se održati u hotelu Ambasador, jest omogućiti stručnjacima iz područja prava tržišnog natjecanja forum za raspravu i razmjenu iskustava o aktualnim temama iz područja prava tržišnog natjecanja. Program konferencije primarno će biti usmjeren na raspravu o recentnom razvoju prava i politike tržišnog natjecanja u Europskoj uniji s posebnim regionalnim fokusom. Govornici će, između ostalih, biti članovi Europske komisije - Glavne uprave za tržišno natjecanje (DG Comp), predstavnici nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, predstavnici OECD-a, sveučilišni profesori, odvjetnici i drugi stručnjaci iz područja tržišnog natjecanja.

Brojni paneli

Prvi dan konferencije uključivat će tako dva keynote govornika i tri panela koji će se fokusirati na koncentracije, Uredbu o stranim subvencijama, dosadašnju primjenu tzv. "effects based" pristupa u provedbi prava tržišnog natjecanja te pregled regionalnih aktualnosti.

Uvodni govor održat će Dunja Šimunić Mehdin, predsjednica Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja ICC-a Hrvatske, Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore i ICC Hrvatska, zatim Francois Brunet, predsjednik ICC-ove komisije za globalno tržišno natjecanje, Mirta Kapural, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Ugledni govornici

Richard Whish, emeritus profesor prava na King‘s College London, koautor knjige "Pravo tržišnog natjecanja" te autor mnogih drugih knjiga, članaka, bilješki i prikaza knjiga o različitim aspektima međunarodnog prava i politike tržišnog natjecanja, održat će jedno od dva keynote predavanja prvoga dana konferencije. Drugi glavni govornik prvog dana bit će, pak, William Kovačić, profesor prava i politike i direktor Centra za pravo tržišnog natjecanja na Pravnom fakulteta Sveučilišta George Washington.

Radionice drugog dana konferencije

Drugi dan konferencije sastojat će se od radionica o usklađenosti s pravom tržišnog natjecanja koje će održati renomirani hrvatski odvjetnici. Svoju ekspertizu s okupljenima će tako podijeliti odvjetnik u radionici "Isključivo o isključujućim zloupotrebama vladajućeg položaja", odvjetnik Mario Krka u radionici "Horizontalni (ne)sporazumi", odvjetnica Marija Zrno Prošić u radionici "Najčešća vertikalna ograničenja", dok je posljednja radionica konferencije "Sat anatomije: RPM" rezervirana za odvjetnika Mislava Bradvicu. Radionice su ciljano podijeljene u četiri bloka od kojih svaki pokriva speciične relevantne teme prava tržišnog natjecanja s kojima se poduzetnici svakodnevno susreću, poput iksiranja preprodajnih cijena i drugih vertikalnih ograničenja, horizontalnih sporazuma te isključujućih zloupotreba vladajućeg položaja. Prvenstveno su namijenjene vlasnicima tvrtki, menadžerima, korporativnim pravnicima, ali i drugim zaposlenicima poduzetnika iz regije, kako bi razumjeli i spriječili postupanja protivna pravilima tržišnog natjecanja, a sve s ciljem povećanja opće svijesti i usklađenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 21:58