ROMANA JERKOVIĆ

‘U nacionalnom programu reformi morali smo veći naglasak staviti na digitalnu transformaciju‘

Važno je i pojačati napore u digitalizaciji javne uprave i podizanju kvalitete e-usluga namijenjenih građanima, ističe zastupnica
Romana Jerković

Digitalna transformacija važna je za sve građane Europske unije, ona je i jedan od prioriteta EU-a. U izgradnji digitalne budućnosti EU-a cilj je otvoriti nove mogućnosti za poduzeća i potrošače, podržati zelenu tranziciju, poduprijeti digitalne vještine građana i osposobljavanje radnika te pomoći u digitalizaciji javnih usluga, uz osiguranje temeljnih prava i vrijednosti.
Ususret Danu Europe pitali smo hrvatske europarlamentarce što je ključno u digitalnoj transformaciji. Koje su prepreke, a koje šanse u poboljšanju uvjeta života i poslovanja?
- COVID kriza je nedvosmisleno potvrdila mjeru u kojoj su digitalne tehnologije postale zapravo sastavni dio naše svakodnevice. Od svakodnevnog komuniciranja i informiranja preko društvenih mreža, primjene komunikacijskih tehnologija u održavanju nastave i rada na daljinu, do e-usluga za građane i internetskog bankarstva, digitalna transformacija je duboko zakoračila u našu svakodnevicu. Kada govorimo o društvenom i gospodarskom oporavku od posljedica korona krize, izuzetno je važno iskoristiti ovaj trenutak za digitalni zaokret cjelokupnog društva i gospodarstva korištenjem značajnih europskih sredstava koja nam se nude u financijskoj perspektivi 2021. - 2027. - kaže SDP-ova Romana Jerković iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.
Dodaje kako prema podacima europskog indeksa gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2020. godinu, najbolje stojimo po pitanju ljudskog kapitala i imamo šesti najveći udio osoba s diplomom iz područja IKT-a u EU-u. Istovremeno, zabrinjava podatak kako 18 posto Hrvata nikad nije koristilo internet. Što se pak poslovanja tiče, istraživanja pokazuju kako većina poduzeća u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno dobro razumije digitalnu transformaciju i njenu važnost za konkurentnost na jedinstvenom europskom tržištu, tj. na globalnom tržištu.
- Svako dodatno odlaganje započinjanja digitalizacije i unaprjeđenja poslovnih procesa povećat će u dugoročnom razdoblju povezane troškove, a negativne posljedice bit će gubitak tržišta i daljnje zaostajanje za konkurencijom. Stoga smatram kako smo u nacionalnom programu reformi morali veći naglasak staviti na digitalnu transformaciju, tj. ulaganju u internetsku infrastrukturu i mreže novih generacija, na jačanje digitalnih vještina, prekvalifikaciju radnika i cjeloživotno učenje, te na inovacije ulaganjem u razvoj naprednih digitalnih tehnologija i njihove integracije u poduzeća. Jednako važnim smatram i pojačati napore u digitalizaciji javne uprave i podizanju kvalitete e-usluga namijenjenih građanima – ističe zastupnica Romana Jerković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:05