KOLIKO TRAJU?

U mjestu na jugu Europe ‘drmaju‘ najduže na svijetu, a jedan Hrvat vladao je nevjerojatnih 56 godina

Direktori najkraće opstaju u Azerbajdžanu i Danskoj, a najduže traju u Libanonu

Dragutin Drk, arhivska snimka

 Boris Kovacev/Cropix

Ljetos objavljeno veliko istraživanje otkrilo je kako u grčkoj luci Solunu izvršni direktori (CEO) imaju najdulji staž na svijetu. Naime, britanski portal Business Financing ispitao je više od sto tisuća subjekata, a rezultati su pokazali kako u drugom najvećem gradu Grčke, CEO u prosjeku ostaje na čelu tvrtke devet i pol godina. Usporedbe radi, znanstvenici Harvarda izračunali su kako izvršni direktori 500 najvećih svjetskih tvrtki u prosjeku na čelu organizacije provedu sedam godina i dva mjeseca, dok medijalno vrijeme (kada iz jednadžbe izbacimo direktore s neuobičajeno dugim mandatima), a koje možemo smatrati vjerodostojnijim izračunom, iznosi znatno manje - četiri godine i osam mjeseci.

Hrvatska je jedna od rijetkih država na svijetu (podaci nisu objavljeni niti za Sloveniju, niti za Srbiju) koje nije obuhvaćeno opisanim britanskim istraživanjem, no pregled pedeset najvećih kompanija pokazuje da mandat CEO-a u Hrvatskoj traje oko četiri godine.

U Hrvatskoj su najdulje na čelnim pozicijama tvrtki Marko Pipunić, direktor Žito grupe, pod čijim je vlasništvom tridesetak većih i manjih tvrtki, a ukupni prihodi grupe iznose više od 600 milijuna eura, te Mile Ćurković, direktor Plodina. Riječ je o ljudima koji su i osnivači spomenutih tvrtki, a na njihovom su čelu više od 30 godina.

Apsolutni rekorder po vremenu provedenom na čelu jedne hrvatske tvrtke bio je vlasnik Vindije Dragutin Drk, koji je na čelu tvrtke bio impresivnih 56 godina, od 1965., kad se Vindija zvala Gradska mljekara. Drk je radio sve do smrti i pandemijske 2021. Iste godine preminuo je i Mohamed Radwan Joukhadar, dotad vlasnik i CEO Medical Intertradea, jedne od najvećih veledrogerija u Hrvatskoj, a koji je imao menadžerski staž dug 32 godine.

Vjerojatno najuspješniji dugovječni CEO je Emil Tedeschi, koji je na čelu je Atlantic Grupe od 1991., koja je u 2023. zabilježila prihod od prodaje u iznosu od 973,9 milijuna eura.

Od onih koji nisu ujedno i vlasnici tvrtki, svakako valja spomenuti Gordanu Kovačević, koja je predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla od 1. siječnja 2005. Trenutno, uz odgovornost predsjednice Ericssona Nikole Tesle, obnaša i dužnost predsjednice Nadzornog odbora kompanije kćeri u Bosni i Hercegovini te kompanije kćeri Ericsson Nikola Tesla Servisi u Hrvatskoj. Tvrtka je pod vodstvom Gordane Kovačević ostvarila impresivne rezultate, a 2025. završit će njen četvrti petogodišnji mandat na čelu tvrtke.

image

Konferencija Hanfe i Jutarnjeg lista,
Na fotografiji: Emil Tedeschi,Gordana Kovačević, Marinko Došen, Davor Tomašković

Goran Mehkek/Cropix

"Vrijeme za odlazak"

- Ljudi se uvijek osjećaju kao da imaju ispred sebe još jedan čin. No u stvarnosti jako je mali broj direktora uspješan na dulji period. Rijetko tko od njih shvaća kada je vrijeme da odu - svjedoči o naravi posla za Bloomberg, David Fubini, bivši direktor McKinseya i profesor na Harvardu.

Među manje uspješnim dugotrajnim direktorima u Hrvatskoj izdvaja se Zoran Košćec, direktor Varteksa. Kompanijom je upravljao od 2005. do 2018. Varteks je završio s 800 milijuna kuna duga, a direktoru se i sudilo za "kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, vezano uz slučaj prodaje robne kuće"

Kada je riječ o državnim tvrtkama, rekorder je Lukša Novak, koji vodi tvrtku Zračna luka Split od srpnja 1998.

Sve kraći mandati

Primjetan je i trend skraćivanja mandata. Pa tako gore spomenuto istraživanje pokazuje kako se prosječno trajanje mandata od 2013. do 2022. smanjilo za četiri mjeseca (5,3 posto), dok se medijalno vrijeme smanjilo za čak 20 posto.

Sedam europskih gradova našli su mjesto među top 20 mjesta gdje direktori najdulje opstaju. Odmah iza Soluna, portugalska je Braga, gdje direktori na čelnoj poziciji ostaju devet godina i dva mjeseca. Tu je i Chemnitz (nekoć znan kao Karl-Marx Stadt), industrijsko središte na istoku Njemačke, u saveznoj pokrajini Saskoj, gdje CEO u prosjeku tvrtke vode osam godina i sedam mjeseci. Na listi se nalazi i nekoliko britanskih gradova te talijanska Firenca.

Kada, pak, promatramo države diljem svijeta, onda se praksa dugovječnih direktora najčešće zastupa u Libanonu. Tamo prosječni staž izvršnog direktora iznosi 8,5 godina. Tu je i Turkmenistan, gdje CEO u prosjeku tvrtkom upravlja sedam godina i devet mjeseci.

Direktori tvrtki najkraće opstaju u Azerbajdžanu (dvije godine i osam mjeseci), Danskoj (dvije godine i devet mjeseci), te Saudijskoj Arabiji, Singapuru i Uzbekistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:26