podaci dsz-a

U mjesec dana najviše porasle cijene hrane

Najveći godišnji pad imale su cijene prijevoza, 3,5 posto, pri čemu su goriva bila 7,6 posto jeftinija nego prije godinu dana
 Damir Krajac/Cropix

Pad potrošačkih cijena započet početkom pandemije nastavio se i u siječnju, pa su bile 0,3 posto manje nego lani u siječnju, ali na mjesečnoj razini rasle su 0,1 posto.

Prema podacima DZS-a, tome su najviše pridonijele cijene hrane i bezalkoholnih pića s rastom od 1,5 posto, pri čemu je povrće poskupjelo 4,7 posto, a šećer, džem, med, čokolada i slatkiši 3,4 posto. Znatniji rast u odnosu na prosinac bilježe i cijene prijevoza, 1,1 posto. S druge strane, na mjesečnoj razini najviše su pale cijene odjeće i obuće, za 10,4 posto, zbog sezonskih sniženja.

Najveći godišnji pad imale su cijene prijevoza, 3,5 posto, pri čemu su goriva bila 7,6 posto jeftinija nego prije godinu dana. Cijene hrane i bezalkoholnih pića, pak, pale su 1,1 posto, a one u kategoriji stanovanja, vode, električne energije i plina za 0,7 posto. Najznačajniji godišnji rast cijena zabilježen je kod alkoholnih pića i duhana, u prosjeku za 4,5 posto, a slijedi kategorija zdravlja s 1,6 posto. S oporavkom gospodarstva analitičari RBA očekuju povratak umjerenog rasta cijena, pri čemu bi energija trebala biti pod utjecajem rasta nafte, dok bi povratak putovanja trebao potaknuti rast cijena usluga povezanih s turizmom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2022 15:00