Priznanje

U Italiji okrunjen Teran Rezerva Marijana Armana

Marijan Arman
 Privatni album

Nakon što je Slovenija pred Općim sudom Europske unije izgubila tužbu protiv Europske komisije, koja je dopustila da se naziv teran može navesti kao sorta vinove loze na etiketi vina proizvedenih u Hrvatskoj, stiglo je i prvo veće priznanje za kvalitetu ove druge po zastupljenosti vina dobivenog istarske sorte vinove loze -terana.


Istarski vinar Marijan Arman je za svoj Teran Rezervu iz 2015. godine dobio je Coronu ili u prijevodu Krunu koju dodjeljuje Vinibuoni d'Italia. Vinibuoni d'Italia je jedini talijanski vinski vodič koji okuplja autohtona vina iz regije.Vodič svake godine prikuplja uzorke autohtonih vina kojima dodjeljuje nagrade "Corona" što u prijevodu znači kruna ili "Golden Star" -zlatna zvijezda.


Prema izvješću urednika Vodiča, s obzirom na situaciju s Covid-om, izdanje za 2021. je bilo najizazovnije do sada. Prikupljeno je skoro 30 000 uzoraka te će ovo biti najopsežniji vodič do sada - okupljat će 1873 odabrane vinarije što je pet posto više više nego za izdanje 2020. godine.



Zbog velikog broja prikupljenih uzoraka, komisija je odlučila da u finale ulaze samo vina ocijenjena s tri zvjezdice od četiri moguće, što je dovelo do 800 finalista. Dvije su komisije u četiri dana rada odabrale 177 Golden Star i 623 Corone.

- Sretni smo što je naš Teran Rezerva ocijenjen najvišom ocjenom - Coronom, što u prijevodu znači kruna. U sva vina ulažemo puno znanja, truda i strasti, a posebno u ovaj Teran Rezervu iz 2015.godine, odležanom 18 mjeseci u barrique bačvicama. Teran je dio našeg istarskog identiteta i višestoljetne tradicije na koji smo ponosni, te je dodijeljena nagrada još jedno veliko priznanje za naš trud i rad i dodatna pomoć pri pozicioniranju na talijanskom tržištu, na kojem smo prisutni i prepoznatljivi već nekoliko godina. Dodatno nas veseli današnja presuda Općeg suda Europske unije za slučaj korištenja naziva Teran sa zaštićenom oznakom izvornosti Hrvatska Istra - istaknuo je Marijan Arman.


Osim prisutnosti u vodiču, nagrada omogućuje sudjelovanje na četiri najbitnija vinska eventa u Italiji. Prezentacija vodiča i dodjela nagrada su predviđeni početkom 2021.godine u Rimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:41