Ulaganja za spas Slavonije

U istok Hrvatske do 2020. godine investirat će se 1,3 milijarde kuna kroz 130 projekata

Plenković: Podrška istočnoj Hrvatskoj omogućuje da generator razvoja krene odatle...
 Emica Elvedji / HANZA MEDIA

U istočnu Hrvatsku uložit će se čak 1,3 milijarde kuna tijekom iduće dvije godine u sklopu “Projekta Slavonija, Baranja i Srijem”.

Ukupna je to vrijednost 130 projekata na području pet slavonskih županija, za koje su na petoj sjednici Savjeta Slavonije, Baranje i Srijema, održanoj jučer u Vinkovcima, potpisani ugovori.

- Revitalizacija Slavonije apsolutni nam je prioritet i zato radimo na stvaranju novih lanaca vrijednosti i ulaganju u sve segmente života - rekla je na sjednici ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, istaknuvši da se pet slavonskih županija ubraja među 2,2 posto najsiromašnijih područja Europske unije.

Europski fondovi

Projektom Slavonija Vlada je osigurala najveće ulaganje u istočnu Hrvatsku u proteklih 15 godina kao mjeru za revitalizaciju najslabije razvijenih regija.

- Slavonske županije zaslužuju ispruženu ruku potpore, podrške i suradnje, kako bi se istočnoj Hrvatskoj omogućilo da generator razvoja krene odatle te kako bismo potaknuli naše mlade da ostanu u svojoj zemlji i svojoj rodnoj kući i tamo osnuju obitelj - rekao je premijer Andrej Plenković.

Za razdoblje od 2014. do 2020., za pet slavonskih županija dosad se osiguralo 2,5 milijardi eura bespovratnih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Za taj je period do srpnja ove godine ugovoreno 6,8 milijardi kuna, odnosno 36,25 posto bespovratnih sredstava.

Da bi se sredstva iz europskih fondova ubuduće povlačila efikasnije, ključni je preduvjet izrada novog modela indeksa razvijenosti za regiju. Prema novom indeksu razvijenosti Hrvatska bi trebala biti podijeljena na 50 novih jedinica lokalne i regionalne samouprave koje bi dobile oznaku potpomognutih područja kako bi država mogla dodatno poticati njihov razvoj.

Vinkovci su, primjerice, ugovorili projekte u vrijednosti od 400 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić, čime je grad napredovao na ljestvici razvijenosti, što im je, kako je rekao, zasad najveći uspjeh.

Timski rad

Tijekom pete sjednice Savjeta potpisan je i razvojni sporazum kojim će se osigurati sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata ukupne vrijednosti oko 700 milijuna kuna. Sporazum predviđa i 50 milijuna kuna za troškove njihove pripreme.

Stručnu će podršku slavonskim županijama u efikasnijem korištenju fondova EU pružiti i Svjetska banka, čija je direktorica za Hrvatsku i Sloveniju Elisabetta Capannelli također jučer bila u Vinkovcima na potpisivanju odgovarajućeg sporazuma s Ministarstvom regionalnog razvoja.

Ministrica Žalac je naglasila da je razvojni sporazum rezultat timskog rada državne i regionalne razine. Njegova je svrha, kao i svih ugovorenih projekata, jačanje konkurentnosti i poticanje ravnomjernog razvoja te podizanje životnog standarda.

Revitalizacija

Kako bi se sve to realiziralo, bespovratna su sredstva u ovoj regiji namijenjena sektorima poljoprivrede i turizma te drvnoj i metaloprerađivačkoj industriji.

Tijekom sjednice potpisano je i 105 ugovora ukupne vrijednosti 530 milijuna kuna za energetsku obnovu, projekte komunalne infrastrukture, a među njima su i oni koji pokrivaju investicije u dječje vrtiće.

Nakon završetka svečanog dijela sjednice ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić je predstavila mjere demografske revitalizacije i socijalne politike. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek predstavila je raspoložive mogućnosti financiranja kulturnih projekata u istočnoj Hrvatskoj.

Strateški projekti vrijedni 700 milijuna kuna

Požeško-slavonska županija

1. Centar kompetencija u

Poljoprivrednoj školi u Požegi

2. Spahijski podrum - graševina i svijet graševine u Pakracu

3. Požeške bolte

4. Muzej bećaraca, Pleternica

5. Terme Lipik i interpretacijski centar Villa Zinke, Lipik

Virovitičko-podravska županija

6. Centar za mljekarstvo,

Virovitica

7. Kuća čaja Oaza mira u općini Špišić Bukovica

8. Multifunkcionalna građevina za manifestacije u Virovitici

9. TRC jezero Hercegovac u Orahovici

10. Centar za kulturu zdravlja - Cabuna dvorac Janković u

Suhopolju

Brodsko-posavska županija

11. Poduzetnička škola Vašarište u Vrpolju

12. Radna zona, javna rasvjeta i cesta u općini Dragalić

13. Centar za kompetenciju u Novoj Gradiški

14. Razvoj usluga u gradu Nova Gradiška

15. Poslovna zona u općini Davor

16. Kulturno-turistički

ekocentar u Vrpolju

Vukovarsko-srijemska županija

17. Agronomsko-tehnološki centar u općini Cerna

18. Gradnja infrastrukture u zoni Zagrađe u Cerni

19. Drvno-tehnološki centar

u Gradištu

20. Ulica kralja Zvonimira u Cerni

21. Zimovnik u općini Lovas

22. Radionička hala u gradu

Vinkovci

23. Podrumi u općini Ilok

Osječko-baranjska županija

24. Znanstveno-istraživački centar za vinovu lozu i vino u Drenju

25. Rekonstrukcija dvorca

Pejačević u Osijeku

26. Gradnja komunalne

infrastrukture u Našicama

27. ZIPI komunalna infrastruktura u Donjem Miholjcu

28. Poduzetnička zona u

općini Podgorač

29. Kulin inkubator u općini

Jagodnjak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:40