POLOŽENA KOBILICA

U Iskra brodogradilištu Šibenik počela gradnja prve od 6 brzih brodica hitne pomorske medicinske službe

Posao gradnje i opremanja šest brodica hitne pomorske medicinske pomoći vrijedan je oko 76,4 milijuna kuna.
 Jozo Vrdoljak

U Iskra brodogradilištu Šibenik danas je svečano položena kobilica prve od šest brzih brodica koje se grade za uspostavu hitne pomorske medicinske službe Republike Hrvatske u sklopu projekta Uspostava hitne pomorske medicinske službe za naručitelja Ministarstvo zdravstva RH. Projekt je sufinaciran sredstvima EU kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

image
Jozo Vrdoljak

Posao gradnje i opremanja šest brodica hitne pomorske medicinske pomoći vrijedan je oko 76,4 milijuna kuna, a povjeren je domaćem konzorciju u kojem su Iskra brodogradilište Šibenik i brodogradilište Tehnomont iz Pule. Konzorcij je posao dobio na natječaju koji je 2020. godine raspisalo Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske za projekt "Uspostave hitne medicinske pomorske službe brzim brodicama". Projekt je sufinanciran sredstvima Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Europske unije. Ugovoreni rok izgradnje je 24 mjeseca. Projekt brodice izradila je hrvatska podružnica američke kompanije Metal Shark, koja je svjetski lider u projektiranju tog tipa plovila. Brodice dužine 15 metara bit će izgrađene od aluminijskih legura i opremljene suvremenom medicinskom opremom. Postizat će maksimalnu brzinu od 35 čvorova.

image
Jozo Vrdoljak

Dušan Šešok, vlasnik slovenske Iskre, u sklopu koje posluje Iskra brodogradilište Šibenik i Danica Kramarić, ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva postavili su na trup kobilice prve brodice tradicionalnu spomen ploču, kao znak sjećanja na taj za Hrvatsku i hrvatsku brodogradnju povijesno značajan događaj.

Šešok je izrazio zadovoljstvo time što je Iskra brodogradilište Šibenik, kao dio hrvatskog konzorcija, dobilo posao gradnje brodica za hitnu medicinsku pomoć na otocima, a najavio je i moguće nove akvizicije u Hrvatskoj.

„Izuzetno sam zadovoljan svim što je do sada učinjeno u šibenskom brodogradilištu od preuzimanja 2019. godine, što je bila prva veća Iskrina akvizicija u Hrvatskoj. Danas je to moderno, financijski stabilno i uređeno brodogradilište koje je sposobno realizirati ovako zahtjevne projekte poput brzih brodica za hitnu pomoć. Prošlegodine preuzeli smo zagrebačku Elku, renomiranog proizvođača električnih kablova gdje smo već u prvoj godini ostvarili rekordne poslovne rezultate. U Elki i u šibenskom brodogradilištu podržat ćemo ozbiljan investicijski ciklus u modernizaciju, širenje kapaciteta i uvođenje nove tehnologije kako bismo osigurali nove poslove s većom dodanom vrijednosti za vremena koja dolaze. Osobno vjerujem da se čitava Europska unija mora okrenuti vlastitim proizvodnim kapacitetima, posebno nakon negativnih iskustava i naučenih lekcija iz recentnih kriznih situacija. Zato investicijski fokus Iskre i dalje ostaje na industriji i proizvodnji, a Hrvatska nam je zanimljiva za daljnje širenje te razmatramo još neke potencijalne akvizicije“, kazao je Dušan Šeok.

Danica Kramarić je istaknula da plovila hitne pomorske medicinske službe koja će se izgraditi u Iskra brodogradilištu Šibenik imaju odlične maritimne sposobnosti i mogu se koristiti u najtežim vremenskim uvjetima na Jadranu, kada ostala sredstva za pomoć i spašavanje, primjerice helikopteri, ne mogu djelovati, kako je istaknula.

image
Jozo Vrdoljak

„Polaganje kobilice, prve od šest brodica hitne pomorske medicinske službe, značajan je iskorak za hitnu pomorsku medicinsku službu, naše otočane i ostale građane, ali i naše turiste. To je prije svega rezultat velike želje i predanosti Ministarstva zdravstva kao nositelja projekta na čelu s ministrom Beroem koji je potaknuo dodatnu sinergiju Ministarstva s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture kako bi ovaj projekt zaživio u što kraćem vremenu. Ovim projektom će se najviše pridonijeti kvalitetnijoj i dostupnijoj hitnoj medicinskoj skrbi na našim otocima, ali će se omogućiti i moderna i kvalitetna oprema za ostvarenje još boljih logističkih preduvjeta za spašavanje života građana i posjetitelja hrvatskog priobalja. Hitnu medicinsku službu vidimo i kao strateški nacionalni interes te smo je uvrstili u Nacionalni plan razvoja zdravstva 2021. do 2027. te djelujemo u segmentu razvoja ljudskih resursa provođenjem specijalizacija, sufinanciranima od strane Europskog socijalnog fonda ukupne vrijednosti više od 9 milijuna kuna, kojima ćemo do kraja ove godine osigurati ukupno 1824 djelatnika hitne medicine“, izjavila je Danica Kramarić iz Ministarstva zdravstva dodajući da navedena kontinuirana ulaganja potvrđuju jasan smjer kretanja i viziju napretka hitne medicinske službe koja će zasigurno imati pozitivne odjeke i u području zdravstvenog turizma kao i gospodarstvu.

Zahvaljujući ovom poslu za Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Iskra brodogradilište Šibenik ušlo je u novi tržišni segment koji im otvara i nove poslovne mogućnosti.

„S početkom proizvodnje brodica za hitnu pomorsku medicinsku službu, naše brodogradilište ulazi u nov tržišni segment, koji je s jedne strane tehnički vrlo zahtjevan, a s druge strane uvrštava nas među rijetka brodogradilišta koja mogu proizvesti plovila takve vrste. Platforma SAR primjenjiva je i za gradnju brzih policijska plovila, ophodnih brodove, plovila za prijevoz putnika na naftne platforme kao i plovila za vatrogasne intervencije na moru i gašenje požara. Za gradnju plovila takvih svojstva presudno je imati inženjersko znanje i vrsne radnike te iskustvo u proizvodnji plovila od aluminijskih legura. Iskra brodogradilište Šibenik sve to ima. Uvjeren sam, da s tim potencijalima stupamo u tržišni segment u kojem će se moći postići veća dodana vrijednost te stvoriti osnove za osiguranje kvalitetnih radnih uvjeta, bolje nagrađivanje rada, otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanje mladih ljudi u Hrvatskoj, a samim tim i dovoljno atraktivni poticaji za povratak onih koji su egzistenciju potražili u inozemstvu“,rekao je Aleš Ekar, član Uprave Iskra brodogradilišta Šibenik.

Roko Vuletić, član Uprave Iskra brodogradilištu Šibenik kazao je da je dobitna kombinacija pri korištenju EU sredstava upravo ostvarena kroz ovaj projekt brzih brodica, jer je kako je naglasio posao u transparentnom postupku dodijeljen domaćim tvrtkama pa osim nedvojbene opće društvene koristi od implementacije takvog servisa ima i dodatan efekt na zaposlenost i javne prihode. „Pred Hrvatskom je veliki investicijski val u obnovi flote za koji se mi u Iskra brodogradilištu ozbiljno pripremamo te s partnerima razvijamo nekoliko projekata. Zasad znamo da će se graditi ekološki prihvatljiviji brodovi za Jadroliniju i druge domaće brodare, za što je moguće povući sredstva iz europskih fondova kroz Green deal, a u novom sigurnosnom okruženju za očekivati je i pojačane investicije u policijska i vojna plovila za nadzor granice na moru što je također predmet našeg interesa“, istaknuo je Roko Vuletić, koji je dodao da je Iskra brodogradilište Šibenik vodeće remontno brodogradilište na istočnoj obali Jadranskog mora specijalizirano, a to znači stručno i tehnički osposobljeno i opremljeno, za popravke, remont, konverzije i održavanje plovila dugih do 90 metara te gradnju novih brodova do 60 metara dužine. „Uspješno proizvodimo aluminijske radne brodice za inozemno tržište, obavljamo remont brodova Hrvatske ratne mornarice i Jadrolinije, a u posljednje vrijeme i jahti dužine preko 50 metara“, istaknuo je Vuletić.

image
Jozo Vrdoljak

Brodogradilište je krajem siječnja 2019. godine preuzela slovenska tvrtka Iskra, elektro i sistemske rešitve iz Ljubljane. Do sada su proveli kapitalna ulaganja u modernizaciju opreme i infrastrukture vrijedna 16 milijuna eura. U toku je gradnja novog plovnog doka duljine 120 metara i nosivosti 5000 tona te ulaganja u plazmu za rezanje aluminija. Ulažu i u novi travel lift, operativnu obalu, zgradu za smještaj djelatnika te u solarnu elektranu.

Svečanosti su bili prisutni veleposlanik Republike Slovenije Vojislav Šuc i veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Haakona Blankenborg te predstavnici Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i drugi visoki državni i lokalni dužnosnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:19