Očekuje se snažna ekspanzija

U idućih pet godina sve više energije dobivat ćemo iz zelenih izvora

Predviđa se da će se na obnovljive izvore odnositi 70% rasta globalne proizvodnje energije
Ilustracija
 Profimedia, Cultura RF

Udio obnovljive energije globalno će porasti za petinu u sljedećih pet godina te doseći 12,4 posto u 2023., pokazuje najnovije godišnje izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Obnovljivi izvori energije imat će najbrži rast u sektoru elektične energije, osiguravajući gotovo 30 posto energetskih potreba u 2023., u usporedbi s 24 posto u 2017. Tijekom tog razdoblja predviđa se da će se na obnovljive izvore odnositi 70 posto rasta globalne proizvodnje električne energije, pri čemu će na prvom mjestu biti solarna tehnologija, zatimi vjetroenergija, hidroenergija i bioenergija,.

Hidroenergija ostaje najveći izvor obnovljive energije te bi do 2023. trebala zadovoljavati 16 posto globalnih potreba za električnom energijom,. Slijedi je vjetroenergija sa šest posto, solarna energija sa četiri posto i bioenergija s tri posto.

Prošla godina je bila rekordna godina za obnovljivu energiju, ističe se u izvješću IEA, i najviše su porasli kapaciteti solarne energije, 97 gigavata, a više od polovice tog broja odnosi se na Kinu. U međuvremenu se, i to već drugu godinu zaredom, smanjuje rast novih kapaciteta vjetroelektrana na kopnu, osobito u Kini i u SAD-u.

Solarna tehnologija će imati najveći rast među izvorima obnovljive energije u sljedećih šest godina, a očekuje se da će tijekom tog razdoblja postati operativno 600 novih gigavata. Na samu Kinu otpada gotovo 45 posto globalne solarne ekspanzije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:31