Sve više milijunaša

U Hrvatskoj rast osobnog bogatstva iznad regionalnog prosjeka

Rast osobnog bogatstva u Hrvatskoj je iznad regionalnog prosjeka
Ilustracija
 Profimedia, ImageSource

Izvješće Boston Consulting Groupa (BCG) pokazuje da je 2018. godine u svijetu bio 22,1 milijun dolarskih milijunaša, a broj im je broj u usporedbi s 2017. godinom porastao za 2,1 posto, dok je u Hrvatskoj rast osobnog bogatstva iznad regionalnog prosjeka.

Milijunaši zajedno posjeduju 50 posto osobne financijske imovine u svijetu, kaže se u izvješću pod nazivom Global Wealth 2019: Reigniting Radical Growth.

Najviše milijunaša je u Sjevernoj Americi, a prognoze pokazuju da će im u razdoblju između 2018. i 2023. godine broj najviše rasti u Aziji, ne uključujući Japan, i to za 10,1 posto. Slijede Afrika (9,8 posto) i Latinska Amerika (9,1 posto). Do 2023. godine ukupni bi broj milijunaša na svijetu trebao doseći 27,6 milijuna.

U Hrvatskoj je, prema BCG-ovu izvješću, rast osobnog bogatstva premašio regionalni prosjek, a za razliku od istočne Europe i svijeta, ima uravnoteženu distribuciju osobnog bogatstva. Tako je gotovo tri četvrtine ukupnog bogatstva u segmentu od 250 tisuća dolara, a osobno bogatstvo veće od toga u rukama je nekolicine ljudi.

Istraživanje je pokazalo i da je udio prekograničnog bogatstva u Hrvatskoj, onoga koje se drži izvan granica zemlje, puno manji nego u ostatku istočne Europe i svijeta te Hrvati svoje bogatstvo uglavnom drže u Hrvatskoj.

Analitičari BCG-a očekuju da će se zbog visokog stanja novčanih depozita segment upravljanja osobnim bogatstvom u Hrvatskoj ubrzano razvijati, te da će podloga za to biti razvoj investicijskih fondova i raznih oblika životnih osiguranja i mirovina.

Izvješće s rezultatima BCG-ova 19. godišnjeg istraživanja o globalnoj industriji upravljanja bogatstvom uključuje procjenu veličine tržišta rađenu za 97 tržišta, koji zajedno čine 98 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda, a koristi podatke dobivene od više od 150 upravitelja imovinom o pritiscima na njih da ostvare rezultate i ključnim strateškim područjima koja bi se trebala poboljšati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2021 11:39