POREZNA UPRAVA

U Hrvatskoj prošli tjedan fiskaliziran osam posto veći iznos računa nego u istom razdoblju 2019.

Ugostiteljstvo i turizam, pak, u odnosu na pretpandemijsku godinu zabilježili su 28 posto manji broj računa i šest posto manji iznos

Avenue mall, blagajna u trgovini Konzum

 Ranko Suvar/Cropix

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan je vrijednost fiskaliziranih računa povećana za 22 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020., a za 8 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 13. do 19. prosinca u svim je djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula 4,2 milijarde kuna, što je za 745 milijuna kuna ili 22 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Istovremeno, broj izdanih računa porastao je za 39 posto, na 44,1 milijun.

Za 20 posto skočio je broj računa u najvažnijoj djelatnosti u sustavu fiskalizacije - trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala, pri čemu im je vrijednost bila veća za 12 posto. Prošli je tjedan u trgovini tako fiskalizirano 27,4 milijuna računa, čiji je ukupni iznos dosegnuo tri milijarde kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane fiskaliziranih računa je bilo 463 posto više, njih 5,8 milijuna, a njihova vrijednost porasla je za 304 posto, na 283,7 milijuna kuna.

Podsjetimo, lanjskog 28. studenoga zbog nepovoljne epidemiološke situacije na snagu su stupile strože mjere, kojima je u potpunosti obustavljen rad kafića, dok su restorani mogli jedino pripremati hranu za dostavu.

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba prošloga tjedna ove godine s istim razdobljem pretpandemijske 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je ukupno izdano dva posto manje računa, no vrijednost im je bila veća za osam posto.

Pritom je u trgovini prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. godine broj računa bio veći za tri posto, a njihova vrijednost za devet posto.

Istodobno je u ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa bio manji za 19 posto, a njihov iznos za četiri posto.

Vrijednost fiskaliziranih računa na tjednoj razini veća za 11 posto

Statistika Porezne uprave na tjednoj razini, u razdoblju od 13. do 19. prosinca u odnosu na tjedan od 6. do 12. prosinca ove godine, pokazuje da je ukupno u sustavu fiskalizacije zabilježeno povećanje broja računa za devet posto, uz rast njihove vrijednosti za 11 posto.

U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa je također porastao za devet posto, a njihova vrijednost za 13 posto, dok je u trgovini broj računa bio veći za osam posto, a iznos za 12 posto.

Od 22. veljače do 19. prosinca vrijednost računa veća za 35,7 milijardi kuna

Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen je 25. veljače prošle godine pa poreznici iznose i kumulativne podatke od 22. veljače do 19. prosinca ove u odnosu na razdoblje 24. veljače do 20. prosinca 2020. godine, prema kojima je u ovoj godini broj fiskaliziranih računa povećan za 24 posto, a njihov iznos za 25 posto.

Tako je u svim djelatnostima u razdoblju od 22. veljače do 19. prosinca ove godine fiskalizirano ukupno 1,9 milijardi računa, ukupnog iznosa 177,4 milijarde kuna, čime je vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini veća za 35,7 milijardi kuna.

Pritom je u trgovini broj računa porastao za 23 posto, na njih 1,17 milijardi, a vrijednost im je skočila za 16 posto, na 117,6 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu je fiskalizirano 259,2 milijuna računa, što je na godišnjoj razini skok za 21 posto, a njihova vrijednost je porasla za 78 posto, na 23,9 milijardi kuna.

Usporedba s istim razdobljem pretkrizne 2019. godine pokazuje da je ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen za sedam posto, dok je njihov iznos porastao za pet posto.

U trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa u razdoblju od 22. veljače do 19. prosinca 2021. godine u odnosu na 25. veljače do 22. prosinca 2019. godine broj fiskaliziranih računa je ostao isti, a njihova je vrijednost porasla za šest posto.

Ugostiteljstvo i turizam, pak, u odnosu na pretpandemijsku godinu zabilježili su 28 posto manji broj računa i šest posto manji iznos tih računa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 05:25