Preuzimanje

U Hrvatskoj najveći davatelj usluga podatkovnih centara

Tvrtka Altus pridružena američkoj kompaniji
 Bruno Konjević / CROPIX

Digital Realty, najveći pružatelj usluga podatkovnih centara na svijetu, preuzeo je najvećeg neovisnog pružatelja usluga podatkovnih centara u Hrvatskoj, tvrtku Altus IT.

Američka kompanija je krajem prošle godine imala u vlasništvu 280 podatkovnih centara na šest kontinenata i procjenjuje se da joj je tržišni udio veći od sljedeća četiri konkurenta zajedno. Prihod Digital Realtyja u 2019. iznosio je 3,2 milijarde dolara, a neto dobit 579 milijuna dolara. Zapošljava više od 1500 IT stručnjaka. Avid Ruberg, izvršni direktor Interxiona, tvrtke kćeri Digital Realtyja koja se pozicionirala kao najveći igrač u regiji Europe, Bliskog istoka i Afrike te preko koje je obavljeno preuzimanje, naglasio je da su njihovi poslovni planovi gotovo identični onima Altus IT-ja.

“U jugoistočnoj Europi postoji značajan ekonomski potencijal i preuzimanje Altus IT-ja je važan korak u našem ulasku na to tržište”, kaže Ruberg.

Vrijednost akvizicije Altus IT-ja nije objavljena. Neslužbene procjene na tržištu kreću se od 50 milijuna kuna na više. Altus IT je lani imao prihod od 18,7 milijuna kuna, operativni prihod od oko pola milijuna eura i neto dobit od 2,9 milijuna kuna. No, cijenu mu podiže vrijednost tehnologije koju je izgradio jer je krajem godine podigao kapacitet na 830 kvadrata, broj poslovnih partnera, kao i samih korisnika.

Na nju je svakako utjecala i činjenica da je prije nešto više od mjesec dana državni Apis IT najavio da je počeo preuzimanje Podatkovnog centra Križ, također telekom-neovisnog igrača na domaćem tržištu. Druga dva velika ponuđača usluga podatkovnih centara u nas su Hrvatski telekom i A1 Hrvatska, a Apis IT je najavio da će PCK platiti 78 milijuna kuna.

Goran Đoreski, direktor Altus IT-ja, koji će nastaviti voditi poslovanje Interxiona za Hrvatsku, kaže da će nova akvizicija omogućiti hrvatskim tvrtkama da lakše ostvare međunarodnu prisutnost, a najvećim svjetskim igračima da lakše dođu do njihovih usluga u Hrvatskoj. “Ovo je velik korak u razvoju našeg poslovanja i platforma koju ima Digital Realty i nove poslovne mogućnosti omogućit će nam da ubrzano naš rast”, kaže Đoreski.

U segmentu telekomunikacija, gdje se infrastruktura telekoma digitalizirala i preselila u podatkovne centre, Altus IT je najveće čvorište telekoma u Jadranskoj regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:03