PRVO SU MU SE RUGALI...

U Hrvatskoj kupuje sve čega se sjeti, težak je 1,5 milijardu dolara, a svoj mutan uspon duguje samo jednom čovjeku!

Rabo iz Kneževih Vinograda izvozi jabuke u 20 zemalja, a najimućniji Mađar sponzor je NK Osijeka i investitor i u turizam

Lorinc Meszaros

 Damir Skomrlj/Cropix

Najveći domaći proizvođač i izvoznik svježe jabuke Rabo iz Kneževih Vinograda u Baranji peta je u nizu tvrtki koju je na našem tržištu kupio ili osnovao Lorincz Meszaros, jedan od najimućnijih Mađara čije bogatstvo magazin Forbes procjenjuje na milijardu i 480 milijuna dolara.

Meszaros je na hrvatsku poslovnu scenu stupio u jesen 2016. kupivši od osječke gradske uprave i Gradske banke d.d. u stečaju većinski paket dionica nogometnog kluba Osijek, odnosno istoimenog dioničkog društva. U tu kupoprodaju Meszaros je ušao s osječkim poduzetnikom s inozemnom karijerom Ivanom Meštrovićem. Podjela vlasništva i utjecaja između dvojice ulagača u praksi je provedena tako da je Meštrović preuzeo Upravu, a Meszaros predsjedanje Nadzornim odborom kluba.

Milijun i od turizma

Spomenuti dvojac u kratkom je roku sponzorskim novcem Meszarosovih tvrtki iz Mađarske klub Osijek izdigao iz ligaške prosječnosti. Dovršen je stadion s pripadajućim kampom za treninge vrijedan 35 milijuna eura. Budžet kluba napumpan je pak s prosječnih nekoliko milijuna eura u vremenima prije Meszarosa na 23 milijuna eura u 2022.

Iako je u posljednjih desetak godina strani kapital investiran u još neke hrvatske klubove poput Rijeke, Istre i Šibenika, samo je Meszaros ulagao i u dionice, i u sponzorstvo, i u infrastrukturu kluba. Bivši vlasnik Rijeke, talijanski biznismen Gabriele Volpi, primjerice, dao je sagraditi novi stadion i kamp riječkih "bijelih" na Rujevici.

U ljeto 2020. iz NK Osijeka neočekivano odlazi Meštrović, a u srpnju iste godine i Meszaros je dao ostavku na mjesto šefa NO i otada ga se titulira "samo" kao glavnog sponzora kluba. No, 97 posto vlasništva i dalje kontrolira tvrtka NK OS d.o.o., čiji je vlasnik fond Nukleus iz Budimpešte koji se u mađarskim medijima nesklonim premijeru Viktoru Orbánu smatra dijelom Meszaroseva poslovnog carstva. Vrijednost spomenutog udjela NK OS d.o.o. u klubu procjenjuje se na 2,3 milijuna eura.

I u drugoj tvrtki koju je Meszaros pokrenuo po ulasku na hrvatsko tržište, Riva‘s Hotels & Resorts sa sjedištem u Rijeci, kao vlasnik se ne vodi Meszaros već njegova tvrtka Rivas Property Invest sa sjedištem u Budimpešti. Tvrtka je osnovana radi izgradnje hotela Riva u Ičićima pokraj Opatije, što je investicija vrijedna 70 milijuna eura, a u međuvremenu je potpisan ugovor s uglednom grupacijom Marriott o upravljanju hotelom.

Na području Rijeke Meszaros je osnovao i tvrtku HTL Advisory. Vodi je, kao i NK Osijek i Riva‘s Hotels & Resorts, Ferenc Sakalj. I osnivač HTL Advisoryja je druga Meszaroseva tvrtka sa sjedištem u Budimpešti. Posluje od lani, kada je uprihodila oko milijun eura, a registrirana je za usluge u turizmu.

Na otoku Ugljanu u Zadarskoj županiji Meszaros je osnovao tvrtku Mirno more za trgovinu i upravljanje nekretninama. I njoj je na čelu Ferenc Sakalj, a lani je uprihodila dvadesetak tisuća eura. Ima jednog zaposlenog.

Javlja se na natječaje

Spomenuti fond Nukleus jedan je od dvadesetak investicijskih fondova koji se dovode u vezu s Meszarosem. Unutar svakog od fondova posluju tvrtke i druga investicijska društva, tako da broj tvrtki koje taj poduzetnik kontrolira zacijelo prelazi 50. Ipak, osnovica njegova biznisa je graditeljstvo, odnosno tvrtka Meszaros i Meszaros osnovana 2001. i specijalizirana za gradnju vodovoda, odvodnje, kanalizacije i plinovoda. Javlja se i na natječaje u cestogradnji, a budući da je investitor u spomenutu infrastrukturu država kojoj su na čelu od 2010. stranka Fidesz i Orbán, a njegov uspon dovodi se u vezu prijateljem s Orbánom.

Podaci o poslovanju

Prihode ostvaruje većinom u Mađarskoj, u poslovima s državom

Prema javnim poslovnim referencama, tvrtka Meszaros i Meszaros ostvaruje prihode isključivo u Mađarskoj, što ide u prilog ocjenama da njezin vlasnik ne bi prosperirao bez podrške države. S druge strane, rijetke su tvrtke koje se bave gradnjom komunalne infrastrukture s razgranatim poslovima izvan matične države. To vrijedi i za tvrtke iz zemalja članica Europske unije unatoč tome što su javni natječaji za gradnju vodovoda ili plinovoda otvoreni za sve u Uniji. Svatko se, međutim, drži svog matičnog tržišta, pa je tako i Meszaros glavni igrač na mađarskom tržištu izgradnje komunalne infrastrukture, a prijateljstvo s Orbánom i ne negira.

Orbán i Meszaros rodom su iz županije Fejer, prvi iz županijskog sjedišta Szekesfehervara, a drugi iz Felcsuta, male općine s oko 2000 stanovnika poznate po nogometnom klubu Puskás Akadémia i Pancho Areni, stadionu koji ima kapacitet dvostruko veći od broja žitelja Felcsuta. Orbán je dao inicijativu da se u Felcsutu napravi spomenuti stadion, a Meszaros je predsjednik Puskás Akadémije, nakon što je svojedobno obnašao i dužnost općinskog načelnika Felcsuta. Orbánov i Meszarosov pothvat u Felcsutu izazvao je pozornost i dijela hrvatskih medija koji su od gradnje nogometne arene u selu pravili sprdnju. Nakon što je u Hrvatskoj izgradio prvi nogometni stadion, jer za takvo nešto nitko od domaćih giganata poduzetništva, domoljublja i cinika nije imao sposobnosti, pameti i interesa, više nikome nije do sprdnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:08