Ilustracija
 Ranko Šuvar / Hanza Media
Eurostat

U Hrvatskoj je bez posla u kolovozu bilo dvije tisuće manje građana nego u mjesecu ranije

Na razini EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u kolovozu je kliznula za 0,1 postotni bod u odnosu na srpanj,
Piše: HinaObjavljeno: 30. rujan 2019. 16:49

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i Hrvatskoj u kolovozu je blago kliznula u odnosu na mjesec ranije, čime se Hrvatska spustila još dublje ispod prosjeka eurozone, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata.

Na razini EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO), u kolovozu je kliznula za 0,1 postotni bod u odnosu na srpanj, na 6,2 posto, najnižu razinu otkako je europski statistički ured počeo objavljivati mjesečna izvješća u siječnju 2000. godine.

U istom mjesecu prošle godine stopa nezaposlenosti u EU28 iznosila je 6,7 posto, pokazalo je najnovije izvješće. I u eurozoni je stopa nezaposlenosti kliznula za 0,1 postotni bod, na 7,4 posto, najnižu razinu od svibnja 2008. godine. U prošlogodišnjem kolovozu iznosila je osam posto. Ukupno je u 28-članoj Uniji na kraju kolovoza bilo 15,432 milijuna nezaposlenih građana, od čega 12,169 milijuna u eurozoni.

Njihov je broj u odnosu na srpanj smanjen za 111 tisuća u EU-u, a za 115 tisuća u eurozoni. U odnosu na prošlogodišnji kolovoz manji je za 1,189 milijuna u EU-u, te za 960 tisuća u eurozoni.

Hrvatska još dublje ispod prosjeka eurozone

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najniža je stopa nezaposlenosti u kolovozu zabilježena u Češkoj, od dva posto. Slijedi Njemačka s 3,1 posto. Najvišu je stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a bilježila Grčka, od 17 posto u lipnju. Slijedi Španjolska s 13,8 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u kolovozu kliznula za 0,1 postotni bod u odnosu na srpanj, na 6,9 posto, najnižu razinu otkada su u Eurostatu počeli objavljivati podatke. Bez posla je u Hrvatskoj u kolovozu prema podacima Eurostata bilo 123 tisuće građana, dvije tisuće manje nego u mjesecu ranije, odnosno 23 tisuće manje nego u prošlogodišnjem kolovozu.

Hrvatska je ujedno bila među zemljama EU-a s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, za 1,2 postotna boda. Isti je pad zabilježen i u Bugarskoj i Španjolskoj. Najveći je pad stope nezaposlenosti u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec zabilježila Grčka, za 2,2 postotna boda. Slijedi Cipar s padom stope nezaposlenosti za 1,4 postotna boda, navodi se u izvješću Eurostata. U 28-članoj Uniji u usporedbi s istim mjesecom prošle godine stopa nezaposlenosti pala je u 24 zemlje, stagnirala je u Luksemburgu, a porasla je u Danskoji, Litvi i Švedskoj.

Blagi pad stope nezaposlenosti među mladima

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti na razini EU-a u kolovozu je kliznula za 0,1 postotni bod u odnosu na srpanj, na 14,2 posto. U istom mjesecu prije godinu dana iznosila je 15,1 posto. U eurozoni je smanjena za 0,2 postotna boda, na 15,4 posto. U prošlogodišnjem kolovozu iznosila je 16,8 posto. Ukupno je bez posla u kolovozu u EU-u bilo 3,138 milijuna mladih, od čega 2,202 milijuna u eurozoni.

Time je broj nezaposlenih u toj dobnoj skupini u EU-u na godišnjoj razini smanjen za 239 tisuća, te za 205 tisuća u eurozoni. Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najnižu je stopu nezaposlenosti među mladima u kolovozu zabilježila Češka, od 5,1 posto. Slijede Njemačka s 5,7 posto, te Nizozemska sa 6,9 posto. Najviša je stopa nezaposlenosti mladih zabilježena u Grčkoj, od 33 posto u drugom tromjesečju. Slijede Španjolska s 32,2 posto i Italija s 27,1 posto.

Hrvatska ne objavljuje mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U drugom tromjesečju stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini iznosila je revidiranih 19,3 posto, što je za pola postotnog boda manje no što je Eurostat procijenio u prošlomjesečnom izvješću. Europski statističari ujedno su snizili procjenu broja nezaposlenih mladih u Hrvatskoj, za dvije tisuće, na 29 tisuća.

Linker
26. studeni 2020 18:00